Borski sto i Veliki krš

Written by admin on 7. априла 2018.. Posted in NASLOVNA

PLAN AKCIJE
„DRUGO KOLO POT – BORSKI STO“

Naziv akcije: „Borski sto i Veliki krš“
Trajanje akcije: jedan dan.
Datum izvođenja akcije: 21.04.2018 godine
Prevoz: minibus – autobusom
Cena akcije: 1200.00 din
Mesto izvođenja: opština Bor, selo Gorjani – planinarski dom Borski Sto – 1155 mnv

Planina-brdo: Borski sto 1155 mnv
Geografske koordinate: 44° 10′ 41″ severne geografske širine.
22° 08′ 18″ istočne geografske dužine.
– po Griniču-
Uspon: 311 m.
Spust: 311 m.
Vreme potrebno za uspon 2 sat
Vreme potrebno za spust 2 sata
Dužina staze oko 5 km.

Planina-brdo: Veliki krš 1148 mnv
Geografske koordinate: 44° 10′ 14″ severne geografske širine.
22° 05′ 19″ istočne geografske dužine.
– po Griniču-
Uspon: 480 m.
Spust: 480 m.
Vreme potrebno za uspon oko 2 sat
Vreme potrebno za spust oko 2 sata
Dužina staze oko 5,5 km.

PROGRAM AKCIJE
Okupljanje učesnika u Požarevcu na spoljnjem peronu autobuskoj stanici. Putovanje do planinarskog doma na Borskom stolu. Prijava takmičara za učešće na 2. kolu POT PSS, do 09,00 časova, izvlačenje starnih brojeva do 09,30, u 10,00 start takmičara po redosledu izvlačenja startnih brojeva. Takmičenj do 13,00. U 14.00 proglašenje pobednika. U 16,00 zatvaranje akcije i polazak za Požarevac. Dolazak u Požarevac oko 21,00 časova. Aktivnosti se vrše po satnici akcije. Svi učesnici su dužni da se pridržavaju programa i satnice akcije kao i uputstva vođe akcije.
Za učesnike akcije koji se ne takmiče, organizovan uspon na Borski sto ili Veliki krš.

PRAVAC KRETANjA – DOLASKA U BORAČ

Autobuska stanica u Požarevcu, „Litas“- Petrovac na Mlavi – Žagubica – Bor- prevoj Cepe. Od prevoja Cepe pešice do planinarskog doma na Borskom stolu u dužini od oko 2 km. Povratak istim putem.

SATNICA AKCIJE
04.45.- 05-00 Okupljanje učesnika (prozivka, smeštaj rančeva, saopštavanje maršrute, sređivanje dokumentacije puta).
05.00.-08,30 Polazak za Borski sto i dolazak do prevoja Cepe.
08.30.-09.00 Pešačenje do planinarskog doma i prijava učesnika takmičenja.
09,00- 13,00. Takmičenje u planinarskoj orijentaciji,
09,00- 14,00 Uspon na Borki sto ili Veliki krš sa povratkom(pešačke tura)
14.00- 15.00 Učestvovanje na proglašenju pobednika, ručak i priprema za povratak.
15,00- 16,00 Pešačenje do prevoja Cepe i polazak za Požarevac.
16,00- 21,00 Putovanje do Požarevca.
18,30- 20,30 Polazak za Požarevac i dolazak u Požarevac

Satnica podleže promeni u zavisnosti od trenutne situacije ili skraćivanja vremena aktivnosti iznete u planu.

SMEŠTAJ

Smeštaj nije obezbeđen jer se radi o jednodnevnoj akciji.

Ishrana

Ishrana iz ranca. Postoji mogućnost organizovanja večere u etno domaćinstvu porodice Milošević u s. Borač po cenama kuće.

Mesto održavanja akcije

Selo Borač se nalazi u centralnoj Srbiji u centralnom delu Gruže i udaljeno je 14 km od sedišta opštine Knić (južno) i 29 km. od Kragujevca.(jugoistočno). Na obodu Boračkog krša vidljivi su ostaci srednjevekovnog grada Borač. Pretpostavlja se da su gradnju ovog utvrđenja započeli Vizantinci, a da je bio dovršen u vreme prvih Nemanjića. Kroz Borač pritiče Boračka reka koja se uliva u Gružu

Prvu put se pominje 1219 godine u prvoj „Žičkoj povelji“, Stefana Prvovenčanog (veliki župan 1196—1217, kralj 1217—1228), koju je izdao svojoj zadužbini, manastiru Žiči,prvi put se pominje župa Borač, a procvat je doživeo u vreme kneza Lazara i despota Đurđa Brankovića. Sa Boračkog krša se pruža pogled na ceo borački kraj.
Prošlost tvrđave

Borač je tvrđava u Srbiji čije se ruševine nalaze na Boračkom kršu, iznad istoimenog sela. Nije poznato kada je utvrđenje podignuto,pošto njegovo prvo sigurno pominjanje potiče iz 1389.godine, dok se sama župa Borač, čije je središte bilo, pominje još u prvoj polovini XIII veka.

Posle Kosovske bitke, tokom jeseni 1389. godine, snage kraljevine Mađarske predvođene Žigmundom Luksemburškim (1387—1437) su upale u Srbiju. Tom prilikom su osvojeni Borač i obližnji Čestin, a Žigmund je pod Boračem izdao sedam povelja. Borbe u tom delu Srbije su nastavljene i tokom naredne 3 godine, da bi, posle Nikopoljske bitke (1396) i propasti Vuka Brankovića vojska kraljevine Mađarske ponovo upala u Srbiju 1397. godine. U tom pohodu zauzet je Borač, dok su neuspešno opsedana okolna utvrđenja,Čestin (jugoistočno od naselja Gruža, trigonometar 564 m predeo Gradine) i Nevade.
Najveći uspon doživljava u doba Despotovine, za vreme Stefana Lazarevića (knez 1389—1402, despot 1402—1427) i biva jedno od najznačajnijih utvrđenja u državi. U doba Despotovine, Borač je imao značajnu ulogu, kao mesto jednog od dvorova Stefana Lazarevića. U njemu je 1405. godine izdao povelju kojom je potvrdio povlastice u trgovini, koje su uživali građani Dubrovačke republike u Srbiji, a tokom juna 1427. godine, Stefan je boravio na svom dvoru,u selu Belo Polje, severozapadno od Borča.
Nakon njegove smrti, posle gubitka Beograda i Golubca, Đurađ Branković (1427—1456) je ojačao tvrđavu Borač, koja je, uz Ostrovicu, ostala jedino jače utvrđenje u severnom delu Srbije, posle gubitka Beograda i Golubca.

Tokom prvog pada Despotovine, Osmanlije su Borač zauzele i razrušile 1438.godine.

Posle Duge vojne i Segedinskog mira, kojim je 1444. godine obnovljena Srpska despotovina, Borač je vraćen despotu Đurđu Brankoviću, a konačno je pao u otomanske ruke, najverovatnije 1458. godine, zajedno sa Ostrovicom.

Izgled tvrđave

Na prostoru tvrđave nisu vršena arheološka istraživanja, zbog čega je nemoguće preciznije datirati njen nastanak, dok se njen izgled može samo grubo rekonstruisati, a osnovu vidljivih nadzemnih ostataka.

Smeštena je na vrhu Boračkog krša i ima izduženu osnovu koja se pruža pravcem jugozapad-severoistok, u dužini od oko 150 metara, dok joj je najveća širina oko 70 metara. Svojom jugozapadnom i jugoistočnom stranom, oslonjena je na oštre i visoke stene koje onemogućavaju pristup, tako da u tom delu praktično i nema bedema,a utvrđene su severozapadna i severoistočna strana, sa koje se najverovatnije i ulazilo u tvrđavu.

Sastoji se iz 3 celine:

Velikog grada, smeštenog na severoistoku, koji je unutrašnjim bedemom podeljen na dva dela, Malog grada, smeštenog na jugozapadu i Citadele, smeštene na uskom kamenom uzvišenju, u jugoistočnom delu Malog grada

Na terenu su uočljivi delovi bedema, ostaci tri četvrtaste kule, koje su ojačavale severoistočni bedem, temelji zgrada u sklopu Malog grada i u Citadeli, temelji male crkve, uz samu liticu i Donžon kule, nepravilne kružne osnove. Donžon kula je termin koji se koristi u arhitekturi srednjovekovnih utvrda da bi se označila najača kula u tvrđavi odnosno mesto poslednje odbrane .
Potrebna oprema

Osnovna planiarska oprema: planinarske cipele ili odgovarajuće dublje cipele radi zaštite skočnog zgloba, prigodne pantalone sa dugačkim nogavicama, (ne farmerke), gamašna ko ima, majice, odgovarajuća jakna, odeća za kišu (kabanica ili kišobran – po potrebi sopstvenoj proceni), rezervna preobuka (majica, čarape, pertle), duks, ranac (odgovarajuće veličine shodno ponetoj opremi), čuturica ili odgovarajuća posuda za vodu, šešir ili kapa. OBLAČENjE TREBA BITI SLOJEVITO I DA OMOGUĆAVA LAKO PRILAGOĐAVANjE VREMENSKOJ SITUACIJI.
U slučaju neodgovarajuće opreme vođa akcije može zabraniti učesniku uspon i učešće na pešačkoj turi.
UPOZORENjE UČESNICIMA:

Molim vas da se strogo pridržavate uputstava i upozorenja vođe akcije i njegovih pomoćnika, kao i poštovanje osnovnih pravila ponašanja u planini i prirodi kao i kodeksa ponašanja planinara.
Svi učesnici koji imaju zdravstvenih problema (visok krvni pritisak, astmu, alergijske reakcije na ubode insekata i slično) dužni su da kod prijave za akciju to napomenu vođi akcije i da pri polasku na akciju provere da li su poneli lekove ili odgovarajuću terapiju, kao i to gde im se u rancu nalazi lek, odnosno terapija.

PRIJAVA I UPLATA

Prijava za učešće na akciji mora se izvršiti najkasnije do 10. Aprila 20187. godine. Kod prijave učešća obavezna akontacija od 500 dinara. Otkazivanje učešća ne obavezuje vođu akcije na povraćaj akontacije, ukoliko to remeti i ugrožava izvođenje akcije.

Kontakt telefon: 063/ 88-26-27-1 , cvele1962@sbb.rs
ili sastanci PK Vukan – utorkom od 20.00 časova MZ Bulevar u Požarevcu