KAJMAKČALAN 2018

Written by admin on 17. јануара 2018.. Posted in NASLOVNA

Najviši vrh planine NIDžE 2521mnv. od 04.05 – 06.05.2018.god.


Polazak: 04.05.2018.godine u 06.00h sa kružnok toka u centru Požarevca
Povratak: 06.5.2018. godine u večernjim časovima na polaznu tačku
Prevoz: Kombi, mini bus ili autobus (zavisi od broja putnika), akcija će biti izvedena sa
minimum 20 planinara
Ishrana: Hotelska hrana, u koliko smatrate da će vam to biti skupo onda poneti hranu za
tri dana. U cenu je uračunat doručak.

Smeštaj: Hotel

Oprema: Planinarske cipele, može i bolje patike, mali ranac, štapovi za hodanje, slojevito oblačenje, garderoba za zimske uspone, rukavice, kapa, zaštita od vetra, kiše i sunca, čeona lampa.

Dokumenta: Pasoš, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica (sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

PROGRAM AKCIJE

Prvi dan:
Okupljanje u ctntru Požarevca na kružnom toku. Dnevno putovanje kroz Srbiju, Makedoniju i deo Grčke. Biće usputnih pauza na nekoliko lokacija gde se dogovorimo. U Grčku se stiže u kasnim po podnevnim satima. Smeštaj u hotelu i slobodno vereme.

Drugi dan:
Ustajanje u šest sati, doručak u hotelu, priprema za uspon i u sedam sati krećemo prema vrhu Kamakčalan (2521mnv). Planinarska akcija, i ako je visokogorska tipa, veoma je lagana, uspon je svega 500 metar, a staza duga 4 kilometara. Zadržavanje oko pola sata na vrhu i vraćamo se u hotel, ostavljamo stvari, presvlačimo i idemo do banje „Lutra Lutraki“ gde ostajemo do večeri da uživamo u kupanju i prirodi. Voda je topla 35°C . Uveče povratak u hotel, slobodno vreme, spavanje.

Treći dan:
Ustajanje u pet sati, doručak u hotelu i polazak za Srbiju. Napravićemo nekoliko pauza i obići dosta lepih mesta u Makedoniji. Predviđeno vreme da stignemo u Požarevac je 21 čas.

Planina Nidže Kajmakčalan
Nidže je planina u južnoj Makedoniji preko koje vodi granica sa Grčkom. Najviši vrh Nidže je Kajmakčalan, visok 2521 metara i to je treći najviši vrh u Grčkoj posle Mitikasa i Skolia. Planina Nidže je značajna po bogatstvu šuma, planinskih pašnjaka i raznovrsnoj flori. Planina Nidže se prostire na Makedonsko-Grčkoj granici, istočno od Pelagoniske kotline i njena istočna padina je skoro strmoglavo vertikalna. Prema severozapadu se planina Nidže graniči sa Skočivirskom kotlinom, a Crna reka se u velikom luku sliva do reke Satoke, koja dalje protiče desno, pravcem više od 90 stepeni jugoistočno do sliva sa Gradaštanskom rekom. Grci, planinu Nidže sa svoj strane zovu Voras.
Uprkos vekovnog spora oko svojevatanja Makedonije, delić ove nezavisne države ima za Srbe izuzetan istorijski značaj. Tokom Prvog svetskog rata, od 12. septembra do 03. oktobra1916. godine se na vrhu Kajmakčalana i okolnim surovnim planinskim vrhovima odigrala istorijska Kajmakčalanska Bitka između srpskih i bugarsko-nemačkih snaga. Za Srbe, osim strateškog, Kajmakčalan je imao značaj i zbog tota što se preko njegove najviše kote protezala državna granica Kraljevine Srbije. Srpski vojnici bili su zbog toga posebno motivisani da učine ono što je neprijatelj smatrao nemogućim i nazivali Kajmakčalan “Bratima Srbije” ili “Kapijom slobode”. Kajmakčalanska bitka je bila najsurovija ofanziva čitavog solunskog vojnog fronta i završena je srpskom pobedom, ali sa previsokom cenom – oko10 000 poginulih i ranjenih vojnika. Planinu Nidže su naizmenično osvajale sukobljene vojske, ali su konačno bugarske i nemačke snage bile nadjačane i Veliki rat tj. Prvi svetski rat završen pobedom istočnog fronta. Bespoštedne borbe na Kajmakčalanu su okončane oslobađanjem Bitolja /Monastira/ u okviru proboja Solunskog fronta, kao uvoda u uspešno razrešenje Prvog svetskog rata. Na vrhu Kajmakčalana postoji mala crkva posvećena Svetom Iliji, osigurana žicom, sagrađena od ostataka granata i oružja, kao i kosturnica srpskih vojnika koji su izginuli u Bitci na Kajmakčalanu, koja čuva spomen na njihov večni mir. U crkvi je urna sa srcem Dr Arčibalda Rajsa, švajcarsko-nemačkog naučnika i oca forenzike, koji je nastojao da svetu privuče pažnju na stradanje srpskih civila tokom Velikog rata. Na urni piše :

U ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana, spava zlatno srce srpskog prijatelja”, 8 avgust 1929 Privrženost Dr Rajsa srpskoj herojskoj strani je bila tolika da se borio zajedno sa Srbima, živeo u Beogradu do kraja života i svojim testamentom je zaveštao svoje srce Kajmakčalanu. Ovo jedinstveno svedočanstvo o našim precima koji su ugradili živote u proboj Solunskog fronta i o slavnoj srpskoj istoriji nije široko poznato, ali zaslužuje da ne ostane tako, već da zauvek predstavlja herojsko nasleđe Srba među planinama Makedonije.


Cena akcije: 20evra i 5500 dinara(cena je na bazi dvadeset putnika). Obuhvata sledeće troškove (prevoz, putarine, vozača, smeštaj, i organizacije). U cenu ne ulazi lično osiguranje koje je obavezno.

Akontacija: 30e + fotokopija pasoša. Prijave se primaju do utorka 03.aprila 2018.godine.

Svi učesnici na akciju, učestvuju na sopstvenu odgovornost !!!
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.
Organizatot i vodič: Draško Najdanović MB 559. koji zadržava pravo izmene plana u koliko je potrebno.
Telefon za prijave: 061/ 24 00 733 i 064/ 85 33 904 drasko012@gmail.com