Kajmakčalan

Written by admin on 25. фебруара 2019.. Posted in NASLOVNA

od 16. do 19. maja 2019

Planinarski klub Vukan iz Požarevca organizuje hodočašće na Kajmakčalan i planinarsku aktivnost na Pelister, najviši vrh planine Baba (2601 m), čiji je jedan deo od 12500 hektara zbog prirodnih lepota, istorijskog i naučnog značaja, proglašen za nacionalni park “Pelster”. Ukupna površina koju zauzima planina Baba je 436 km2 i nalazi se u jugozapadnom delu Severne Makedonije.

“Nidže” je planina u južnom delu Severne Makedojije preko koje se proteže granica između Grčke i Severne Makedonije. Planina je karekteristična po skoro netaknutoj prirodi, bogatim borovim šumama, čistim rekama, i pašnjacima na preko 2000 m nm. Najviši vrh je Kajmakčalan sa 2521 m koji je poznat kao poprište nažešćih borbi na Solunskom frontu tokom prvog svetskog rata

1. dan 16. Maj 2019

Polazak je u 6 h sa kružnog toka u Požarevcu. Obavezno doći malo 10 min ranije da bi se krenulo na vreme.

Putovanje auto putem preko Niša, Velesa, do Bitolja sa ukupnim pauzama. Doalzak u Bitolj oko 16 h, smeštaj i slobodno popodne. Potrebno je poneti vodu i hranu za prvi dan. Nakon toga moguće je nabavit hranu po niskim cenama u prodavnicama i restoranima u Bitolju.

2. Dan 17. Maj 2019

Drugog dana, grupa koja ide na Pelistar, sprema se i polazi u 7 h na uspon. Ostala grupa ima mogućnost da ceo dan provede u Bitolju “gradu konzula”, u kome se može videti mnogo kulturno – istorijskih znamenotosti. Gradom dominira šetalište ”Širok sokak” dužine oko 2 km.

Prva grupa prevozom dolazi do hotela ”Molika” na 1420 m nm, gde je I početna tačka za uspon na Pelister, trećeg vrha po visini u Severnoj Makedoniji. Grebenom ćemo prvo popeti vrhove Naum 2468 m nm i Ilinden 2542 m nv, a zatim i najviši vrh planine Baba – Pelister 2601m nv. Ako nam uslovi dozvole, vratićemo se drugom stazom preko Malog 2180 m nv a zatim preko Velikog jezera 2218 mnv. Posle odmora kod jezera nastavljamo delje do puta, u blizini sela Nižepole 1170 m nv gde nas čeka prevoz, ako procenim da nećemo moći ovom stazom, vratićemo se stazom kojom smo penjali. Na ovoj stazi ima 22 km pešačenja sa 1400 m uspona i spada u srednje teške staze.

Na pešačenje se ide sa malim rančevima – poneti dovoljno vode i hrane za celodnevni izlet.

Napomena: Za uspon na Pelster je potrebna odlična fizička kondicija i tu mogu krenuti planinari sa takvom kvalifikacijom. Na stazi ne postoje tehnički zahtevni delovi.

Oprema: Viskogorska za zimske uslove – zimska jakna, planinarske cipele, čeona lampa, voda zaštita od koše i sunca, štapovi, rezervna odeća

3. Dan 18. maj

Ustajanje u 6h, priprema i dvočasovna vožnja do Grčke odnosno do skijališta Voras 2020 m nv, odakle počinje naše hodočašće na Kajmakčalan. Krećemo laganom stazom odnosno planinskim putem kom mogu izići i terenska vozila. Laganim hodom za oko 2 h izlazimo na vrh Kajmakčalan 2521 m nv – poeta Spomen kapeli i kosturnici. Dužina staze je oko 8 km sa 500 m uspona. U slučaju da je lepo vreme, plan je da na ovom mestu napravimo dužu pauzu, kako bi se u miru poklonili nekima koji su bili bolji od nas. Nakon duže pauze vraćamo se do mesta Boras, ako ima zainteresovanih, možemo napraviti i povratak preko vrha KOčobej 2434 m nv i Kajmakčalanskog potoka do svi centra. Ova varijanta bi imala 12 km pešačenja I 700 m uspona. Nakon hodočašća povratak za Bitolj preko graničnog prelaza Niki. Nakon 2 h vožnje dolazak u Bitolj, smeštaj i slobodno vreme.

4.dan 19. maj

Polazak u 7 30 h iz Bitlolja ka Prilepu (42 km).

8 30 dolazak u Prilep, obilazak centra grada i druge slobodne aktivnosti.

10 h polazak iz Prilepa, vožnja sa usputnim kraćim pauzama po potrebi i pauzom za rućak.

Dolazak u Požarevac oko 20 h

Cena 5800 DIN i 20 €

Program putovanja i uspona su orjentacioni. Organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz strogo pridržavanje pravilnika o bezbedosti i izvođenju planinarskih aktivnosti PSSa.

Vodič Draško Najdanović tel 065 2400 733 ili 061 2400 733