Kanjon Tribuće i Azbukovica

Written by admin on 13. априла 2021.. Posted in NASLOVNA

 
    Tornička Bobija (1272m)        

 24.07.2021.god.   SPADA U TEŠKE KANjONE

Polazak: 24.07.2021.godine u 06.00h sa kružnok toka u centru Požarevca. Idemo preko Obrenovca, Valjeva, Uba, Pecke, Tornika do Savkovića. Usputne stanice po potrebi.
Povratak: 24.07.2021. god. večernjim časovima na polaznu tačku
Prevoz: kombi (broj mesta na 9 ili 18)
Ishrana: iz ranca ili kod domaćinaDolazak na Tornik oko 09:00.
Grupa koja ide na planinarenje silazi na Tornik.
Druga grupa nastavlja dalje do škole u Gornjim Košljama gde se oprema neoprenskim odelima, kacigama, pojasevima, karabinerima i drugom potrebnom opremom. Sledi kratka obuka od strane vodiča za kanjoning i silazak u kanjon Tribuće.
Kanjon je dug jedan kilometar. Vreme za prolazak kanjona je pet do šest sati. Silazi se niz 6-7 vertikala, vodopada koji su visine od 5 do 20 metara. Jedan je od najekstremnijih vodopada u Srbiji, zato ga i zovu srpski Nevidio. Nakon izkaska iz kanjona, peške dolazimo do škole odakle smo pošli gde sledi kratki odmor i osveženje. Zatim se prevozimo do Razbojišta gde se sastajemo sa prvom grupom.

Grupa koja ide na Azbukovicu – Tornička Bobija (1272m) , kreće sa Tornika(560m) preko rudnika do vrha Torničke Bobije (1272m). Staza je kružna sa koje se pruža pogled na kanjon Tribuće, kanjon Trešnjice, dolinu Ljubovije, Jablanik, Medvednik, kao i na celu Azbukovicu. Obilaze se najlepši vidikovci Bobije (Lučeva stena, Markovac, Dražin vidikovac i Stojkovac). Kod šumske kuće pravimo dužu pauzu za užinu i odmor. Nastavak puta je preko Opaljene stene(1156m) do Razbojišta. Ovo pešačenje traje od 5 – 6 sati, dužina staze je oko 14km, oko 650 metara uspona i oko 400 metara spusta. Staza se može i skratiti u slučaju potrebe.

Očekivano vreme okupljanja obe grupe i polazak za Požarevac je oko 17:00 časova.
Moguća duža pauza u Valjevu u nekom restoranu.
Dolazak u Požarevac je od 21:00 do 22:00

Oprema: Planinarske cipele, štapovi za hodanje, kamašne, slojevito oblačenje, garderoba za presvlačenje, naočere za sunce, krema za sunčanje, zaštita od vetra i kiše, čeona lampa, kabanica, prva pomoć, upaljač, šibica, sveća i pištaljka.
Za prelazak kanjona potrebve su stare patike ili planinarske cipele

Cena akcije: 3000 (cena je na bazi osam putnika + vozač) i obuhvata sve troškove (prevoz, putarine).
2000 (cena je na bazi osamnaest putnika)
Za prelazak kanjona, doplata je 75 evra i obuhvata: angažovanje vodiča, iznajmnjivanje opreme, kratka obuka i organizacione troškove.

VAŽNO: Prolazak kroz kanjon se neće organizovati za manje od sedam ljudi.

Prijave počinju od dana objavljivanja akcije pa do 015 juna 2021. godine kod vodiča lično ili na sastancima P.K. „Vukan“, utorkom od 18 sati. Prijave idu, obavezno uz uplatu od 3000 ninara.
U slučaju odustajanja od akcije, potrebno je obavezno naći zamenu u suprotnom novac odnosno akontacija se ne vraća.

Svi učesnici na akciju, učestvuju na sopstvenu odgovornost !!!
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Vodič: Draško Najdanović M.B. 559
Telefon za prijave: 065/ 24-00-733 drasko012@gmail.com