Komovi

Written by admin on 21. септембра 2021.. Posted in NASLOVNA

Komovi, Crna Gora – od 07. do 10. oktobra 2021.
u organizaciji P.K. „Vukan“ iz Požarevca
Komovi predstavljaju kompaktan i izdvojeni planinski masiv na severoistoku Crne Gore. Na karti deluje kao da su deo venca Prokletija, ali Komovi su priča za sebe, alpski venac u malom i predstavljaju izuzetno atraktivan mikro prostor koga čine samo jedana lednička dolina Međukomlje, oko koje se uzdižu tri moćna vrha: Kučki kom, (2487), Vasojevićki kom, (2460) i Ljevorečki kom, (2461)mnv. Ovaj poslednji je severni vrh Kučkog KomaPostoji i takozvani Srednji Kom, koji nema neku tradiciju. Međukomlje se spušta na stočarske platoe Štavnu, Rogam, Ljuban i Carine. Severna strana Komova je naseljena Vasojevićima, a sa južne Kučima, tradicionalnim crnogorsakim plemenima. Baza za obilazak Komova je Štavna i ima dve opcije za pozicioniranje. Prva je, eko-katun, a druga je kod Mikše Ćulafića koji je i preko zime na planini. Do Štavne se dolazi asfaltnim putem na 1700mnv. preko Kraljevlja, Novog Pazara i Berana.

Polazak: 07.10.2021.godine u 06.00h sa kružnok toka u centru Požarevca
Povratak: 10.10.2021. godine u kasnim večernjim časovima na polaznu tačku
Prevoz: kombi sa 9, 14 ili 18 mesta
Ishrana: iz ranca
Smeštaj: Planinarski dom

Oprema: Planinarske cipele, veliki i mali ranac, štapovi za hodanje, kamašne, slojevito oblačenje, garderoba za presvlačenje, rukavice, kapa, zaštita od vetra, kiše i sunca, čeona lampa, prva pomoć, upaljač, šibica, sveća i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš ili lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica (sa plaćenom članarinom za tekuću godinu) i potrebnu dokumentaciju o Covid 19.

PROGRAM AKCIJE

Prvi dan:
Okupljanje u ctntru Požarevca na kružnom toku i polazak u 06:00. Priključenja planinara iz usputnih gradova su moguća. Dnevno putovanje kroz Srbiju i CrnuGoru do mesta Štavna gde se smeštamo u dom kod Mikše Ćulafića. Kapacitet doma je 35 – 40 ljudi. Druženje sa domaćinom i priprema za sutrašlji dan

Drugi dan:
Ustajanje u šest sati. Nakon pripreme i doručka, idemo kroz Međukomlje na Kučki kom (2487mnv). Prvi deo staze je lak, bez tehničkih detalja, a zatim nailazimo na sipar. U nastavku je staza strmija i potrebno je maksimalna opreznost. Od Štavne do Kučkog koma i nazad, prepešačićemo 15km za oko 8 sati hodanja i imati 930m uspona. Sa Kučkog koma, grupa koja ide dalje do Ljevorečkog koma prepešačiće 18,5km i imati još 640m uspona, ukupno 1570m . Potrebna je dobra kondiciona sprema. Po povratku u dom, ručak, odmor i priprema za nedelju.

Treći dan:
U danu povratka za Srbiju, ići ćemo na Vasojevićki kom (2461mnv). Uspon na ovaj kom je manje zahtevan od Kučkog koma, ali svakako treba biti oprezan. Dužina staze je 8,5km i prepešačićemo je za manje od sedam sati. Toga dana, imaćemo 720m uspona. Silazak do smeštaja, pauza za obrok, pakovanje i polazak kući. Ovo je visokogorska akcija, jako zahtevna i mole se osobe sa posebnim potrebama,nespremni, nervozni i bez kondicije da se ne prijavljuju za ovu akciju. U smeštaju ima, zajedničko kupatilo, internet i restoran, a moguće je i samostalno pripremati hranu. Za nedelju se može dogovoriti sa domaćinom doručak i ručak. Može se spavati i u šatoru ko ne želi dodatne izdatke.

Cena akcije: 70e (cena je na bazi devet putnika), 60e (cena je na bazi 15 putnika) i 45e (cena je na bazi 18 putnika). Ove cene obuhvataju sve troškove (prevoz, putarine, vozača, smeštaj i organizacije).
Prijave do utorka 01.10.2021. godine kod vodiča lično ili na sastancima P.K. „Vukan“, utorkom od osam sati. Prijava bez akontacije od 450 evra je nevažeća.
U slučaju odustajanja od akcije, akontacija se zadržava ako nije nađena zamena.

Svi učesnici na akciju, učestvuju na sopstvenu odgovornost !!!
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Vodič: Draško Najdanović
Telefon za prijave: 069/85-25-836 ili 065/ 24-00-733 drasko012@gmail.com