P R O K L E T I J E

Written by admin on 5. јула 2018.. Posted in NASLOVNA

– logorovanje –
Popadija 2057mnv. Talijanka 2056mnv i Volušnica 1879mnv
Od 30. 08. – 02. 09.2018 godine

Polazak: 30.08.2018.godine u 07.00h sa kružnok toka u centru Požarevca. Doći dvadeset minuta ranije da bi smo spakovali stvari i krenuli na vreme.
Povratak: 02.09.2018. godine u večernjim časovima na polaznu tačku
Prevoz: kombi (minimum osam učesnika)
Ishrana: Poneti hranu, pribor za jelo, gorionik i kartušu.
Smeštaj: Šator

Oprema: Planinarske cipele, šator, vreća, podmetač, veliki i mali ranac, štapovi za hodanje, kamašne, rukavice, kapa, zaštita od vetra, kiše i sunca, čeona lampa, prva pomoć, upaljač, šibica, sveća i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica (sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

PROGRAM AKCIJE

Prvi dan:

Okupljanje u ctntru Požarevca na kružnom toku. Dnevno putovanje kroz Srbiju i Crnu Goru. Biće nekoliko pauza. Dolazak u mesto Gusinje je planirano oko 16h, razgleganje grada, ručak. U 17h krećemo u dolinu Grbaje,koja je udaljena 7,5 km od Grbaje. Podižemo logor, posle toga slobodno vreme i druženje.

Drugi dan:

Ustajanje u sedam sati, u pola devet krećemo na prvi vrh. Sat i po se ide kroz šumu pa se izlazi na proplanak odakle se ide desno na Popadiju 2057mnv, uz put se nailazi na jedan vodopad, voda je za piće, zatim se grebenom nastavlja do Talikanke 2056 mnv., sve vreme, sa desne strane je Albanija, vide se čak i neka sela u dolini kada je vedro, a sa leve strane, su Karanfili, Očnjak, Koplje Vezirova brada itd., u daljini se vidi i Maja Jezerce najviši vrh Prokletija koji se nalazi u Albaniji. Na oba vrha se zadržavamo po petnaestak minuta. Grebenom takođe, nastavljamo do Volušnice 1879 mnv. i spuštamo se istim putem do planinarskog doma „Branko Kotlajić“ koji pripada P.D. „Radnički“ iz Beograda. Staza je dugačka 12 km, 900mnv. uspona, najnoža tačka je 1190mnv., kondiciona težina 4/10, tehnička težina 2/10.Sledi odmor i druženje.
Popadija, Talijanka i Volušnica spadaju u „lakše“ vrhove za penjanje na Prokletijama. Ipak, i do ovih vrhova mora se pomučiti, ima da se hoda par sati i postoje par strmih uspona na stazi koji su kratki.
Tura je kružna.

Treći dan:

Ustajanje malo ranije, u 05 časova, priprema i u 06 časova, polazimo na Karanfile (severni vrh 2460mnv.). Naša staza vodi od Suljove česme, zatim se ulazi u šumu. Nastavlja se serpentinama i izlazi na jednu zaravan. Kroz donju Krošnju ide se pored pečurke ili bivaka kako je neko zove. Nastavljamo kroz gornju Krošnju ili Zeleni jezik i izlazimo prevoj Krošnjin prolaz 2163mnv. i dosta teškom stazom izlazimo na Ropojansku stranu odakle jako strmom stazom izlazimo na sevetni vrh Karanfila 2460mnv. odakle se vidi Maja Rosit, Maja Kolate, Maja Jezerce, a vidi se čak i Đeravica, najviši vrh Prokletija u Srbiji.
Dužina staze je 9km., 1320m. je uspon i oko osam sati hoda.
Povratak u logor.
Ručak, odmor, druženje.

Četvrti dan:

Nedelja drugi septembar, dan kada bi smo krenuli kući, međutim, ako grupa želi i može, popeli bi smo i Očnjak 2185mnv. toga dana.

Pošli bi smo u 06. časova markiranom stazom prema Očnjaku. Kretanje je kroz šumu između dva sipara. Na proplanku iznad šume pravimo prvu pauzu. Stotinak metar ispod vrha, gde je sedlo, druga pauza. Tu ostavljamo štapove i sve što je višak i krećemo na završni uspon koji je i najzahtevniji. Sajle koje su davno postavljene nisu baš pričvršćene jer je dosta klinova povađeno. Najveća opasnost vreba od odrona jer su stene krušljive zato su za ovaj uspon potrebni šlemovi. Ima dosta sitnog i krupnog sipara na stazi. Da bi se došlo do vrha potrebno je oko četiri sata, zatim povratak istom stazom, ručak, pakovanje i povratak za Srbiju.

Cena akcije: 60e (cena je na bazi osam putnika). Obuhvata sve troškove (prevoz, putarine, vozača, smeštaj, osiguranje i organizacije).
Akontacija: 30e Prijave do petka 14.08.2018.godine radi rezervacije prevoznika. Poneti pasoš, ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.

Svi učesnici na akciju, učestvuju na sopstvenu odgovornost !!!
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

. Vodič i organizator: Draško Najdanović M.B. 559
Telefon za prijave: 061/ 24 00 733 i 064/ 85 33 904 drasko012@gmail.com