Planina Bistra i nacionalni park Mavrovo

Written by admin on 2. октобра 2019.. Posted in NASLOVNA

Bistra planina – Medenica 2163 mnv
02.11. – 03.11.2019. godine

Subota-nedelja

Vrh Medenica 2163 mnv-najviši vrh planine Bistra


Bistra je planina u zapadnom delu Makedonije između Kičevske doline i doline Radike. Bistra se ubraja u najlepše makedonske planine, a graniči se sa 6 drugih planina: Šar-planinom, Ukovićem, Stogovom, Krčinom, Dešatom i Korabom. Padine Bistre su poznate po svojim pašnjacima. Na planini se nalazi i skijaški centar, a pošto se graniči i sa Mavrovskim jezerom veliki deo planine se nalazi u nacionalnom parku “Mavrovo”. Na planini se nalazi poznato selo Galičnik, u kome se održava manifestacija “Galička svadba”.

Polazak: U Subotu 02.11.2019.godine u 07h sa kružnog toka u centru Požarevca.
Povratak: U nedelju 03.11.2019.godine oko 21h na kružni tok u centru Požarevca.

Prevoz: Kombi.
Smeštaj: .
Ishrana: Iz ranca ili  u dogovoru sa domaćinima.
Oprema: planinarske cipele,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta:  Pasoš,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu. 

Nacionalni park Mavrovo

Nacionalni Park Mavrovo je najveće zaštićeno prirodno područje Makedonije i njen najveći nacionalni park, u blizini makedononske granice sa Albanijom i Kosovom. Nacionlni Park Mavrovo se prostire na površini od 73800 hektara i obuhvata najlepše delove zapadne Makedonije – planine Bistru, Korab, južni masif planine Šare, Dešat, reku Radiku, Mavrovsko jezero i živopisna majušna sela Mavrove Anove, Mavrovo, Leunovo, Nikiforovo, Galičnik, Rostuše, Gari, Janče, Tresonče, Bituše i Lazaropole. Mavrovo je proglašeno Nacionalnim Parkom 1949. godine, koji je proširen 1952. godine na površinu od 73100 hektara, od koji je oko 27000 hektara pošumljeno. Reljef Nacionalnog Parka Mavrova je posebno razuđen i odlikuje ga 52 planinska vrha visine preko 2.000 metara. Golem Korab je visok 2764 metara i najviši je planinski vrh u Makedoniji, koji predstavlja pravi izazov planinara, turističku atrakciju i omogućava veličanstvene panorame. Ostali planinski venci opštine Mavrovo su na planini Bistri, sa najpoznatijim vrhom Medenica /2163 metara/. Sedište Nacionalnog Parka Mavrovo je u selu Mavrovi Anovi na obali Mavrovskog jezera. Odavde do vrha Koraba i potpune prirodne divljine je potrebno najmanje 5 sati intenzivnog pesačenja kroz šume i mirisne livade, čiji blagotvorni uticaj se širi čitavom okolinom.

Mavrovo ima najpoznatiji ski centar u Makedoniji – Zare Lazareski, odlične uslove za zimske sportove, ski staze i uživanje na snegu. Tri ski lifta vode od područja hotela na nadmorskoj visini od 1255 metara. Još jedanaest sedežnica omogućavaju ukupan kapacitet ski centra Zare Lazareski od 10000 skijaša na sat. Najviša tačka do koje stiže ski lift u Ski Centru Mavrovo je na visini od 1860 metara. Veliki deo Ski Centra Mavrovo dobro štite visoki vrhovi Koraba od jakih vetrova, te je ski centar retko zatvoren zbog nevremena i omogućava dugu skijašku sezonu na padinama Bistre. Tokom letnjih meseci je u Nacionalnom Parku Mavrovo veoma prijatno šetati i planinariti. Prostrani pašnjaci i bistri planinski izvori Mavrova su pogodni za pešačke ture, vožnju planinskog bicikla, boravak u nepristučanim delovima i druge vrste rekreacije. Poznato je više od 1000 biljnih vrsta u Nacionalnom Parku Mavrovo, od kojih je oko 100 vrsta veoma retko i pripadaju endemskim biljkama Balkana. Mavrovo je stanište mrkog medveda, zlatnog orla i veoma ugroženih vrsta, kao što je ris, za koga se veruje da ima još samo oko 50 živih jedinki. Jedna od najzanimljivijih odlika i znamenitosti Nacionalnog Parka Mavrovo je mogućnost posmatranja i fotografisanja divljih životinja dinarskog regiona – mrkog medveda, risa, vuka, divlje svinje, jelena i divokoze. Posetioci takođe učestvuju u ključnim akcijama zaštite i konzervacije prirode, uključujući naučna istraživanja, praćenje i postavljanje kamera koje snimaju životinje.

Mavrovsko jezero, najveće veštačko jezero u Makedoniji je deo Nacionalnog Parka Mavrovo. Dugo je 12 km i široko 3 km, a zauzima površinu od 13,3 km2. Obala Mavrovskog jezera je duga 24 km. Najdublja izmerena tačka Mavrovskog jezera se nalazi na dubini od 48 metara. Mavrovsko jezero, izuzetno bogato pastrmkom često posećuju ribolovci. Zahvaljujući nadmorskoj visini na kojoj leži /1220 metara/, Mavrovsko jezero je ponekad zaleđeno tokom zime. Mavrovsko jezero je odlično mesto za vožnju čamca u letnjim mesecima. Dodatna zanimljivost jezera Mavrovo je poluzaronjena crkva Svetog Nikole, sagrađena 1850. godine u sredini jezera. Jedan od najimpresivnijih delova Nacionalnog Parka Mavrova je veličanstvena klisura reke Radike. Na planinskim obroncima na najvišim visinama Nacionalnog Parka Mavrovo se nalazi 17 prekrasnih ledničkih jezera, koja predstavljaju istinsko planinsko obeležje i prirodnu znamenitost, koja oduševljava njihove posetioce.

Galička sbadba je festival za oči i blaženstvo za dušu lokalnih Mijaka i posetilaca, koji u majušnom selu Galičniku, smeštenom u Nacionalnom Parku Mavrovu i poznatom turističkom centru, na nadmorskoj visini od 1350 metara, omogućava bogato iskustvo originalnih i nezaboravnih svadbenih običaja i rituala. Selo Galičnik, poznato po seoskom ambijentu i netaknutoj i prekrasnoj prirodi je dobro očuvalo tradicionalnu arhitekturu, sa amfiteatrom na glavnom trgu u centru sela. Petrovdan, koji se vekovima slavi 12. jula, je dan raskošnih narodnih nošnji, veličanstvenih običaja i živopisnih rituala jedinstvene Galičke svadbe, čiji širi značaj je krunisan ulaskom u riznicu duhovnih vrednosti čovečanstva, pod zaštitom UNESCO-a. Mlade Makedonke i Makedonci, rođeni u Galičniku, drevnom selu severozapadne Makedonije, imaju nešto što ih čini veoma ponosnima – mogućnost da se venčaju na tradicionalni način, kako se to u njihovom selu radilo u prošlosti. Galička svadba obuhvata najživopisnije svadbene običaje koji predstavljaju skup hrišćanskih i paganskih tradicija sprovedenih sa velikom pažnjom na svaki detalj, čime se obeležavaju tri najznačajnija događaja tokom ljudskog veka u svim civilizacijama – rođenje, venčanje i smrt, uz aktivnosti koje obeležavaju novije doba – kupovanje mlade, brijanje mladoženje, pucanje iz pušaka…. Svekrva vezuje kecelju (“skutaca” ili “futa”) oko mladinog struka i stavlja belu maramu na njenu glavu, kako bi snaja bila dobra i vredna domaćica. Mlada iz sita baca preko okupljenih gostiju novac, pšenicu i bombone, kako bi svi bili srećni, bogati i zadovoljni. Dve pogače se stavljaju mladi ispod pazuha, da bi sve bilo bogato i berićetno. Svekar stavlja široku vezenu tkaninu oko novovenčanog para i dovodi ih do kućnog praga. Galička svadba je tradicionalni događaj bogat igrom i muzikom zurli i tapana. Galička svadba je nekada trajala pet dana i njen vrhunac je bio 12. jula, na dan Svetog Petra, kada se venčavaju parovi. Galička svadba je u današnje vreme deo Galičkog leta, dvodnevni festival tokom vikenda oko Petrovdana.

Srpsko pleme Mijaka u današnjoj severozapadnoj Makedoniji, u području Mala – Dolna Reka, poznatom kao Mijačija, su srpska etnička grupa koja pripada starom stanovništvu Balkana koja se dugo opirala bugarizaciji i komunističkom pokretu makedonizacije stanovništva. Mijaci su organizoani u plemenskim zajednicama sličnim srpskim plemenima u Hercegovini, Primorju, Staroj Crnoj Gori, Brdima, Metohiji i Raškoj. Mijaci su takođe veoma slični Srbima sa druge strane Šar planine, u metohijskoj Sirinićkoj župi, u Štrpcu i Brezovici. Najveća naselja Mijaka su Lazaropolje, Gari, Bituše, Selce, Osoj i Sušica. Međutim, danas se među Mijacima samo manjima određuje kao Srbi, dok većina sebe smatra Makedoncima, dok onih koji sebe smatraju Bugarima gotovo da uopšte nema.

Svake godine svadbeni “kandidati” učestvuju u izboru, koji daju jednom paru čast da obavi svoje venčanje u ovom malom makedonskom selu. Slavlje počinje u subotu, sa venčanjem, povorkom i igrom, koja traje do duboko u noć. Sledeći dan je rezervisan za tradicionalne igre, uz pratnju hipnotičkog zvuka tamburice i frule. Svi priželjkuju mušku igru pod nazivom “teškoto“. Igra simbolizuje prevazilaženje životnih problema i veoma je zahtevna, jer se ritam stalno ubrzava, dok se veći deo izvodi na jednoj nozi. Uz muziku bubnjeva, uz narodnu igru “Svekrvino oro” se mlada vodi do česme, postavlja svadbena zastava, pozdravljaju mrtvi, brije mladoženja, odvodi mlada, lomi pogača, obavlja venčanje u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla. Uzbudljivi scenario, arhitektura i seoski trg omogućavaju idealno okruženje za muškarce i žene obučene u narodne nošnje – žene u nošnjama crvene, bele i crne boje, a muškarci u pamučnim pantalonama, jelecima ukrašenim trakama, sa šeširima, koje razmenjuju tokom igre. Najvažniji trenutak Galičke svadbe je dolazak mlade i mladoženje, tako što mladoženja vodi konja na kome je mlada. Oni stižu glavnim putem, sa devojkama koje idu ispred njih, bacajući cveće i bombone na stanovništo koje posmatra. Posle toga se devojke priključuju ostalim igračima.

Mora se priznati da je Galička svadba jedinstvena turistička atrakcija Makedonije i Balkana, koja je, za razliku od drugih festivala i događaja, uspela da očuva drevnu atmosferu i divne narodne nošnje i običaje. Galička svadba je jedinstvo iskustvo radosti ljudi, koje je, uz boje, ritam, ukuse, mirise i sunce makedonskog leta – vredno doživeti.

Plan:  Putovanje na relaciji Požarevac-Niš-Preševo-Kumanovo-Skoplje-Tetovo-Gostivar-nacionalni park Mavrovo. Pauza za ručak u Skoplju. Nastavak put ka Mavrovu. Smeštaj u hostelu.Sutradan ustajanje u 06h,a u 07 je predviđeno vreme za početak uspona.Start je iz ski centra Mavrovo. Staza ide pravcem gde idu ski-liftovi, a nakon toga nastavlja se u pravcu male visoravni Toni Voda. Prelazi se asfaltni put koji ide u pravcu sela Galicnik. Nakon toga pocinje uspon prema vrhu Medenica, koji je najvisi vrh na planini Bistra. Posle toga moze se poci i do vrha Karbula, koji je petnaesetak metara nizi ali je puno atraktivniji. Sa njega se pruza divan pogled prema masivu Koraba, Desata i Krchina, a ispod vas, oko 1000 m nize – je dolina reke Radike i nekoliko lepih planinskih sela. Spust na početnu tačku uspona. Dužina staze je 26 km sa 1000 m uspona. Spada u srednje zahtevne staze.Povratak istim putem za Požarevac. Staza spada u srednje zahtevnu stazu. Na stazi nema izvora sa vodom. Nacionalna valuta je denar(1 euro-61.6 denara—1 denar-1.9 dinara)

Cena akcije: 65e za popunjen  mali kombi od 9 sedišta. Cena obuhvata prevoz,putarine ,prenoćište u hostelu i organizacione troškove.
Akontacija: 10e.Uplatom akontacije,osigurali ste mesto u kombiju. Prijave samo lično!!!
Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 1800 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 100 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017.godinu. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Vodič i organizator ove akcije- Zoran Pavlović

Zoran Pavlović telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16
Viber: Zoran Pavlović