Planine Valozi i Gloška

Written by admin on 1. маја 2020.. Posted in NASLOVNA

  od 31.jula – 02.avgusta.2020.god.

                IŠOR
Išor

Polazak: 31.jula 2020. godine u 06.00h sa kružnok toka u centru Požarevca
Povratak: 02.avgusta 2020. godine oko 22 sata na polaznu tačku
Prevoz: kombi (ograničen broj mesta na osam) ili automobilom
Ishrana: iz ranca
Smeštaj: Šator, škola ili privatni smeštaj

Oprema: Planinarske cipele, veliki i mali ranac, štapovi za hodanje, kamašne, šator, podmetač, vreća, slojevito oblačenje, zaštita od vetra, kiše i sunca, čeona lampa, prva pomoć, upaljač, šibica, sveća i pištaljka.

Dokumenta: Zdravstvena knjižica, planinarska knjižica (sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

PROGRAM AKCIJE
Prvi dan: 31.07.2020. godine

Okupljanje u ctntru Požarevca na kružnom toku. Dnevno putovanje preko Niša, Leskovca, Vladičinog Hana, gde nam je prva pauza od pola sata, zatim Surdulice, Vlasine, gde nam je druga pauza na mest „Promaja“, takođe pola sata, nastavak puta prema Bosilegradu. Na dvanaest kilometara od skretanja za Bosilegrad, nastavljamo pravo prema selu Gornja Lisina gde se smeštamo u lovački dom koji nema kreveta. Najbolja varijanta je, postaviti najlon na pod, pa onda šator , ali samo prvi sloj, i unutra podmetač i vreća. Šator je samo zaštita od insekata i prašine. Predviđeno vreme za dolazak Gornju Lisinu je oko 13 sati. Posle smeštanja slobodno vreme. U selu ima dve prodavnice mešovite robe i pošta, ako nekome zatreba da se zna.

Drugi dan: 01.08.2020. godine
Ustajanje u šest sati, u sedam polazak prema planini „Valozi“ i njenom najvišem vrhu „Išor“ na 1829 mnv. Ovaj vrh je osmi po visini u Srbiji i nalazi se iznad sela Gornja Lisina čije je nadmorska visina 1027m, u opštini Bosilegrad. Staza je lagana, okolina, podseća na Škotsku. Polja su puna raznih cvetova, puno ima biljke koja se zove Divizma i zaista su predeli bogati šarenilom. Nakon jednog sata hoda, dolazi se do sedla koje se zove Lisinski preslap gde ima izvor planinske vode. Na tom mestu se račvaju putevi prema Valozima, pravo, a levo prema Gloškoj planini. Kod izvora ćemo napraviti pauzi, a zatim nastavljamo dalje prema Išoru. Od ovog raskršća na dalje nema steze, mora se birati put dok se ne izađe na breg, a onda se ponovo ulazi u tragove džipova i kvadova i vrlo brzo izlazi na sm vrh „IŠOR“. Kratka pauza, slikanje, okrepljenje i spištanje istim putem do sedla Lisinski preslap sa kojeg smo pošli na planinu „Valozi“. Pauza pola sata pa nastavak puta prema planini Gloška i njenom najviše vrhu „MEČIT“ 1756mnv. Postoji pit koji u početku vodi kroz livade, a zatim kroz šumu pa opet izlazi na livade. Do nekle ima puta, a onda se opet ulazi u tragove džipova i kvadova i laganim hodom uz malo jači uspon izlazi na vrh.
Ove staze nisu obeležene, nemaju markacije, ali nije problem stići do vrhova.

MEČIT

Treći dan:
U deset sati pre podne krećemo prema Bosilegradu i selu „BELUT“ gde posećujemo imanje čoveka koji je celog svog života gradio etno selo „8. dan“. Svojim rukama je napravio preko dvadeset kućica od blata i drveta u kojima se može i spavati. Ulaz je besplatan. Na svakom koraku se mogu pročitati, na drvenim pločama ispisani stihovi iz Biblije i pametne izreke iz običnog života. U povratku dolazimo do vidikovca sa kojeg se vidi ceo Bosilegrad. Posle toga odlazimo da vidimo najstariju crkvu u južnoj Srbije sve do Niša i možda najstariju školu u Srbiju. Odlazak na oproštajno piće sa divnim domaćinima i povratak kući.
Predviđeno vreme za povratak je 16 sati.
U Požarevac stižemo oko 22 sata.

Cena akcije: 4500 (cena je na bazi devet putnika). Obuhvata sve troškove (prevoz, putarine, vozača, smeštaj, osiguranje i organizacije).
Akontacija: 2500 dinara. Prijave do petka 20.jula.2020. godine kod vodiča lično ili na sastancima P.K. „Vukan“, utorkom od osam sati. Prijava bez akontacije je nevažeća.
U slučaju odustajanja od akcije, akontacija se zadržava ako nije nađena zamena.
Svi učesnici na akciju, učestvuju na sopstvenu odgovornost !!!
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Vodič: Draško Najdanović
Telefon za prijave: 065/ 24-00-733 drasko012@gmail.com