Rtanj super sever

Written by admin on 10. октобра 2019.. Posted in NASLOVNA

Rtanj Šiljak 1565 mnv

Subota 19.10.2019.godine

Rtanj i deo grebena ka severo zapadu

Ogroman, 7 km dug planinski masiv Rtnja se prostire na severu sokobanjske kotline, na oko 200 km jugo-istočno od Beograda, na 30km do Niša. Rtanj je planina Karpatsko-Balkanskog basena i poznat je po očuvanoj prirodi i velikom kraškom grebenu koji se završava strmom kupom neobičnog oblika, koji /nekima/ liči na šešir ili piramidu. Vrh Rtnja – Šiljak je prirodni fenomen kraškog terena i najviša tačka u opštini Soko Banja (1560 metara), međutim najveći deo planinskog masiva Rtnja nalazi se između 500 i 1000 metara nadmorske visine. Na vrhu Rtnja se nalazi kapela posvećena Svetom Đorđu, koju je 1932. godine, posle smrti vlasnika rudnika Rtanj, Julijusa Minha, sagradila njegova supruga.  Uspon na vrh Rtnja, do visine od 1200 metara zahteva dobru fizičku kondiciju, te je ova planina veoma zanimljiva planinarima i avanturistima tokom svih godišnjih doba. Sa Rtnja – “krova Srbije”, se kad je vedro vreme, vide Dunav, Avala, Kopaonik, Stara planina, Vidin sa delom Bugarske.

Područje planine Rtanj obiluje pitkim i lekovitim vodama, raznovrsnom florom i divljači /divlji vepar i jelen/. Značajni deo stanovnista retko naseljenog seoskog područja oko planine Rtanj se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, a posebno ovčarstvom. Zahvaljujući izvanrednim klimatskim i prirodnim specifičnostima planine Rtanj, tereni su bogati autohtonim lekovitim biljem i aromatičnim biljkama, koje su našle široku primenu u narodnoj medicini i kuhinji, zahvaljujući izuzetnim lekovitim i energetičkim – naki kažu – i afrodizijačkim svojstvima. Rtanjske mirisne livade i šume takođe obiluju brojnim izvorima pijaće vode, šumskim plodovima i jestivim gljivama, posebno visokokvalitetnim vrganjima. Tradicionalno svake godine 7. juna se proslavlja dan Svetog Jovana (biljobera), kada veliki broja zaljubljenika u očuvanu prirodu Rtanja iz Sokobanje organizovano kreće na Rtanj preko sela Vrmdže, poznatog po izuzetno ljubaznim domaćinima. Planina Rtanj je poznata i po mnoštvu jorgovana. Boravak na Rtnju omogućava potpuno uživanje i okrepljenje tela i duha, te je on omiljena destinacija naše agencije. Odavde potiče čuveni “rtanjski čaj”

Polazak: U subotu 19.10.2019.godine u 06h sa kružnog toka u centru Požarevca.

Povratak: U subotu 19.10.2019.godine oko 21h na kružni tok u centru Požarevca.

Prevoz: Kombi.

Smeštaj: Nema. Jednodnevna akcija.

Ishrana: Iz ranca.

Oprema: planinarske cipele,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta:  Lična karta,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

Plan:  Putovanje na relaciji Požarevac-Paraćin selo Lukovo-Mirovo-Požarevac. Nešto pre 09h stižemo u selo Lukovo,pripreme za uspon, au 09h krećemo na uspon. Prvo kolskim i šumskim putevima a zatim kroz nisko rastinje do izlaska na greben. Grebenom preko vrha Preslo 1405 mnv do najvišeg vrha planine Rtanj-Šiljak 1565 mnv. Povratak klasičnom stazom za zimske uspone,takozvanom severnom stranom. Silazak u Mirovo. Dužina staze je 15km sa 1300m uspona. Okrepljenje u Balaševiću.Povratak istim putem za Požarevac. Staza spada u srednje zahtevnu stazu. Na stazi nema izvora sa vodom.

Cena akcije: 2200 dinara za popunjen  mali kombi od 9 sedišta.Akcija je takvog tipa da nije za veći broj ljudi. Cena obuhvata prevoz,putarine i organizacione troškove.

Akontacija: 1000 dinara.Uplatom akontacije,osigurali ste mesto u kombiju. Prijave samo lično!!!

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 1800 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 100 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017.godinu. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Vodič i organizator ove akcije- Zoran Pavlović

Organizator i vodič: Zoran Pavlović
telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536
mail: pavloviczoran75@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16
Viber: Zoran Pavlović