Stara planina i Vidlič

Written by admin on 13. августа 2020.. Posted in NASLOVNA

Kozji kamen 1181mnv,Basarski kamen 1376mnv

Srebrna Glava 1933mnv

Subota-Nedelja 21.-22.11.2020.godine

Vrhovi Srebrna Glava i Crni vrh

Stara planina, visokoplaninski masiv, spada u grupu venačnih planina. Glavni venac dugačak je oko 550 kilometara, I proteže se od Zaječara do Crnog mora. Deo ovog venca označava I prirodnu granicu izmedju Srbije I Bugarske. Stara planina nosi I drugo ime – Balkan, tako da je Balkansko poluostrvo dobilo naziv po ovoj planini. Najviši vrh, duž granice na Staroj planini, a I u Srbiji, je Midžor, na nadmorskoj visini od 2.169 metara. Deo Stare planine, koji se proteže kroz Srbiju pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot I Dimitrovgrad. Površina masiva Stare planine, koji zahvata Srbiju je 1.802 kvadratna metra.

Na Staroj planini vlada umereno konitnentalna klima, modifikovana u odnosu na nadmorsku visinu i položaj planine. Pod snegom je skoro pet meseci godišnje, i to na visini od 1.100 do 1.900 metara, i predstavlja potencijal za duge staze za alpsko skijanje.

Biljni i životinjiski svet na Staroj planini je karakterističan, pa se u podnožju Babinog zuba nalazi stanište Subalpske bukve, a u potocima i rekama ima potočne pastrmke. Stara planina obiluje lekovitim biljem i pečurkama, a stanište je i mnogim vrstama retkih biljaka.

U selima podno Stare planine dočekaće vas ljubazni domaćini, uvek spremni da putnike dočekaju izvornom trpezom, na kojoj će se obavezno naći „belmuž“, specijalitet ovog kraja, napravljen od sira i kukuruznog brašna.

Raskošna lepota Stare planine, osvaja i pleni, ne samo u toku zime, već u toku cele godine. Idealno je mesto za ljubitelje netaknute prirode, koji žele da otkriju neizmerna bogatstva ove planinske lepotice na istoku Srbije.

Selo Senokos

Видлич је планина у Србији и Бугарској, источно од Пирота, између токова Нишаве и Височице, притоке Темштице (Темске). Највиши врхови су Басарски камен 1377 м, Велика стена 1329 м, Големи врх 1371 м, Смиловски камен 1348 м. Југоисточни део планинског гребена пресечен је државном границом према Бугарској. Највиши врх у Бугарској је Вучи баба.

Припада мезозојској зони западног Балкана. У геолошком и тектонском погледу, Видлич представља навлаку, која је навучена преко старопланинске зоне[1]. Дуж раседа на јужној страни развио се низ удолина: димитровградскапиротска, ђурђевопољска и белопаланачка. Дуж раседа је и појас терми, Даг-Бањица у долини Градашничке реке и Бањица код Пирота.

Видлич је делом обешумљен без површинског отицања на простору од 141 km², неплодан и осим југосточног дела ненастањен. Овде се налази Јеловичко врело.

Pogled sa Kozjeg kamena na Zavojsko jezero i Staru planinu

Polazak: U subotu 21.11.2020.godine u 06h sa kružnog toka u centru Požarevca.

Povratak: U nedelju 22.11.2020.godine oko 21h na kružni tok u centru Požarevca.

Prevoz: Kombi.

Smeštaj: Planinarski dom. Dom ima i kuhinju, te je moguće i spremati hranu.

Ishrana: Iz ranca.

Oprema: planinarske cipele,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Basarski kamen

Dokumenta:  Lična karta,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

Plan:  Putovanje na relaciji Požarevac-Pirot auto putem. Kratka pauza u Pirotu za doručak. Nastavljamo put ka Vidliču,gde penjemo vrhove Kozji kamen i Basarski kamen .  Cela dužina staze prvog dana je 12km sa 800m uspona. Nakon pešačenja,smeštaj u domu. Večernje druženje. Sutradan u ranu zoru prebacujemo se u selo Senokos. Iz sela vršimo uspon na vrh Srebrna glava 1933mnv(najistočnija tačka Srbije). Staza je duga 20km sa 1100m uspona. Staza spada u srednje teške. Povratak u Senokos i polazak kući..

Cena akcije: 4400  za popunjen mali kombi. Cena obuhvata prevoz,spavanje,boravišnu taksu i organizacione troškove.

Akontacija: 2000 dinara.Uplatom akontacije,osigurali ste mesto u kombiju. Prijave samo lično!!!

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 1800 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 100 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017.godinu. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Vodič i organizator ove akcije- Zoran Pavlović

Organizator i vodič: Zoran Pavlović
telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović