Uspon i putovanje kroz istoriju našeg naroda-Kajmakčalan

Written by admin on 19. децембра 2020.. Posted in NASLOVNA

Nidže. Kajmakčalan 2524mnv

23.-25.04.2021.godine. Petak-Nedelja

Na granici između Grčke i Severne Makedonije prostire se planina Nidže ili Voras, kako joj je naziv na grčkom. Na najvišem vrhu ove planine Kajmakčalanu, čija je visina 2.524 metara, odigrala se jedna od najtežih ali najveličanstvenijih borbi srpske vojske u Prvom svetskom ratu. 

Od Bitolja udaljena oko 40 kilometara, planina Nidže, sa makedonske strane je karakteristična po skoro netaknutoj prirodi: bogatim šumama bora, čistim rekama i pašnjacima na preko 2000 metara nadmorske visine. Nastala rasedanjem tokom tercijera i čine je uglavnom paleozojski škriljci, a na najvišim delovima ima mezozojskih odlika

Kapelica na vrhu

Planina Nidže se prema severozapadu graniči sa Skočivirskom kotlinom, a Crna reka se u velikom luku sliva do reke Satoke, koja dalje protiče desno, pravcem više od 90 stepeni jugoistočno do sliva sa Gradaštanskom rekom.

Na planini Nidže nalazi se ski centar koji je leti zatvoren, ali uvek se u njemu nalazi letnji čuvar koji savetuje posetioce da li da se odvaže i upšte kreću u posetu vrhu. Klima na vrhu planine Nidže je surova i brzo se uz jak vetar može stvoriti i oluja. Oblaci se ponekad spuste toliko nisko da se sam vrh i ne vidi dok se na njega ne popne.

Iako nikada nije propisno obeležen, na planini Nidže nalazi se Muzej na otvorenom, jer se na njoj nalaze brojna vojnička groblja, rasute čaure i geleri, a na samom vrhu nalazi se mala crkva posvećena Svetom Iliji u kojoj se nalazi urna u kojoj je nekada počivalo srce Arčibalda Rajsa

Polazak: U petak 23.04.2021.godine u 07h  sa kružnog toka u centru Požarevca.

Povratak: U nedelju 25.04.2021.godine oko 21h  na kružni  tok u centru Požarevca.

PrevozKombi. Prevozno sredstvo je vrlo udobno za daleka putovanja,ima klimu koja radi dobro,webasto grejanje i veliki tovarni prostor.

Smeštaj: Privatni smeštaj u apartmanima u Gevgeliji(dve noći).

Ishrana: Iz ranca.

vodeni grad

Oprema: Planinarske cipele,mali ranac,ferrata set,kaciga,pojas štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Spomenik Zebrnjak

Spomen-kosturnica na brdu Zebrnjak je bilo monumentalno i trijumfalno spomen obeležje podignuto u slavu i čast poginulim srpskim vojnicima tokom Kumanovske bitke u Prvom balkanskom ratu 1912. godine. Srpska vojska je pobedila tursku vojsku i time označila početak oslobođenja Jugoistočne Evrope od Osmanskog carstva. Spomen-obeležje je najznačajnije ostvarenje beogradskog arhitekte Momira Korunovića i bio je najmonumentalniji vojni memorijal na prostorima središnjeg Balkana. Spomenik je podignut 1937. godine na lokalitetu samog bojišta — brdu Zebrnjak kod Kumanova u tada Vardarskoj banovini u Kraljevini Jugoslaviji, a danas Severnoj Makedoniji. U spomen-kosturnici, počivaju posmrtni ostaci 678 poginulih srpskih vojnika poginulih u Kumanovskoj bici. Danas se spomenik nalazi u ruiniranom stanju, jer ga je bugarski okupator Makedonije porušio tokom Drugog svetskog rata – 24. maja 1942. Srušena je kula, a preostali ostaci kapele i kosturnice.[1]

Poslednjih godina Zebrnjak je postao mesto okupljanja srpske zajednice iz Severne Makedonije

Dokumenta:  Pasoš,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

Plan: Putovanje na relaciji Požarevac- Preševo-Đevđelija-ski centar Voras. U odlasku i u povratku spavanje u Đevđeliji. Prvog dana putovanje di Đevđelije. Sutradan u 06h polazak ka Grčkoj i ski centru Voras,oko dva sata putovanja. Uspon na vrh Kajmakčalan je lagan sobzirom da se Voras nalazi na 2000mnv.Dužina staze u jednom pravcu je 4km,znači ukupno 8km. Ako postoji interesovanja možemo popeti i vrh Manastirište, u tom slučaju prešli bi ukupno 16km. Povratak istim putem do prevoza. U popodnevnim časovima svraćamo u grad Edesa i obilazimo jako lep vodopad. Napuštamo Grčku i opet noćimo u Đevđeliji. U nedelju polazimo u 06h put Kumanova,gde obilazimo spomenik Zebrnjak. Sledeća stanica je manastir Prohor Pčinjski i povratak za Požarevac. Ukoliko akciju nemožemo izvesti iz Grčke zbog epidemijskih mera,izvešćemo je iz Makedonije.

Cena akcije: 80e . (Prevoz+putarine+smeštaj)

Akontacija: 20e. Prijave samo lično!!!

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2100 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 160 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,dva vrha preko 4000 mnv,jedan vrh preko 5000mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017.godinu. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Vodič i organizator ove akcije- Zoran Pavlović

Organizator i vodič: Zoran Pavlović

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović

Akontaciju možete uplatiti na br.tek.rač.​
265-0000000301626-42, Raiffeisen banka-Zoran Pavlović