Uspon na Pietril 2192 mnv

Written by admin on 8. новембра 2019.. Posted in NASLOVNA

8.Overa godine

Pietril 2192 mnv Karpatske planine

Subota-nedelja 28.12.2019.-29.12.2019.

Polazak: 28.12.2018.godine u 07h,sa kružnog toka u centru grada.
Povratak:   29.12.2018.godine oko 23h na kružni tok u centru grada.

Prevoz:   Mali kombi.

Smeštaj:  Pansioni u gradu Hateg.

Ishrana:  Iz ranca. Poneti vodu shodno svojim potrebama.

Dvorište pansiona,gde noćimo
Sobe u pansionu

Oprema: Planinarske cipele,mali ranac,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka. Ko ima,može poneti dereze i cepin.

Dokumenta: Pasoš,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2019.godinu.

Plan:  Dnevno putovanje preko Kovina,graničnog prelaza Kaluđerovo,Oravice,Rešice i Karansebeša do gradića Hunedoara. Obilazak veličanstvenog zamka Castelul Corvinilor. Pravo čudo arhitekture.Nakon posete,vraćamo se do grada Hateg,gde se smeštamo u pansion.  Slobodno popodne i veče u gradu.Ujutro ustajanje u 06h, a u 06:30h krećemo put turističkog mesta Poilana Marului. Idemo putem dokle god se bude moglo. Pešačenje do prevoja saua iepii na 1727 mnv. To je praktično i izlazak na glavni greben. Od tog mesta idemo levo grebenom i prvo penjemo vrh Custuril 2089 mnv zatim Bloju 2162 mnv i na kraju Pietril 2192 mnv. Povratak istim putem do kombija. Staza je duga  15 km sa 980m uspona.Posle uspona povratak istim putem za Požarevac. Usputne pauze u Rumuniji,jer treba doživeti božić u Rumuniji!

Zamak Castelul Corvinilor 15.vek

Poznat još kao dvorac porodice Korvin uzdiže se na mestu nekadašnjeg rimskog kastruma u centralno-južnoj zoni Rumunije, u oblasti Hunedoara. U 15. veku, za vreme početka gradnje dvorca, Transilvanija je bila pod upravom Mađarske kraljevine. Odbrambene kule, gotički tornjevi, izreckani zidovi, pokretni mostovi, sve su to bili noviteti u vojnoj arhitekturi Transilvanije tog doba. Voditelj radova izgradnje dvorca bio je Matijaš Korvin, ugarski kralj i sin princa Ianku od Hunedoara.

Dvorac u Hunedoari obogaćen je salonima i sobama prinčeva koji su ga nastanjivali u kasnijem periodu. Dvorac je služio kao letnjikovac porodice Korvin, a zatim i kao rezidencija važnih plemićkih porodica Transilvanije, sve dok 1724. nije zauzet od Habsburgovaca i pretvoren u depozit za željezo. To je bio početak njegovog propadanja, da bi daljom degradacijom bio napušten i nekorišten sve do konačne restauracije i pretvaranja u muzej. Danas se u njemu nalaze umetničke i arheološke zbirke, kolekcije vojne tehnologije i etnografski predmeti.

Regija Huneodar je osim dvorca porodice Korvin poznata i kao bogata istorijskim i umtničkim spomenicima koji predstavljaju različite vremenske periode: dačanski, rimski, feudalni i savremeni. Današnja Hunedoara pokriva prostor nekadašnje rimske provincije Dakije sa glavnim gradom Sarmigetuzom, koji je branjen sa 7 dačanskih gradova-utvrđenja smeštenih u planinama Orastie, koji datiraju iz prvog veka pre Hrista. Među značajnim spomenicima ove rumunske oblasti nalazi se i crkva sa hramom Svetog Nikole u mestu Densus.

Cena akcije:  4400 dinara za popunjen mali kombi. Prijave do popune mesta. Cena obuhvata prevoz,putarine i prenoćište u gradu Hateg.

Akontacija: 1000 dinara i fotokopija pasoša. Akontacija je obavezna,prilikom prijave. Ukoliko odustanete, a ne nađete zamenu,akontacija se ne vraća. Prijava samo lično!!!

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 1800 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 100 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017.godinu. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Organizator i vodič:

Organizator i vodič:

Zoran Pavlović telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536
mail: pavloviczoran75@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16
Viber: Zoran Pavlović