Uspon na Pogled 2154 mnv i Beleg 2142 mnv

Written by admin on 8. септембра 2019.. Posted in NASLOVNA

Prokletije Pogled 2154 mnv,Beleg 2142 mnv
Subota-nedelja 26.10.-27.10.2019.godine

Visokogorska

Pogled sa Pogleda na vrhove Prokletija i Kosovo i Metohiju

Planinski gorostasni i divlji masivi Prokletija – Albanskih Alpa, ukupne dužine od oko 650 km i površine od oko 3500 m2, se pružaju na području tri države – Crne Gore, Srbije /deo Kosova i Metohije/ i Albanije, povezujući oko 40 odvojenih planina, sa najvećim brojem glečera u Evropi koji su formirali oštre planinske litice, koji su pravi izazov za planinare i alpiniste. Zapravo, nesvakidašnji planinski greben Prokletija, bogat kristalno-čistim planinskim rekama i jezerima, čini prirodnu granicu između ove tri države. Uz dva najviša vrha Crne Gore – Zla Kolata /2528 m/ i Maja Rosita /2524 m/, Prokletije obuhvataju i najvisi vrh na Kosovu i Metohiji – Đeravicu, 2656 metara nadmorske visine, drugi planinski vrh po visini u čitavom masivu Prokletija, posle Jezerskog vrha u Albaniji, 2694 metara.  Planinski masiv Prokletija – Albanskih Alpa su u CrnojGori i Albaniji smesteni u južnom delu masiva Dinare, koja se pruža paralelno sa Jadranskim morem. Prokletije se prostiru od Skadarskog jezera na zapadu, Komova i planine Mokre Gore na severu, Metohijske doline na istoku i reke Drim na jugu. Ali Pašini izvori reke Lim se nalaze u okviru Nacionalnog Parka Prokletije, u najseveroistočnijem delu Crne Gore, oko 10 km od Plavskog jezera, 1 km od sela Gusinje, obuhvatajući prostranu vodenu površinu od oko 300 m2 izvora koji kuljaju iz tla. Odavde se nastavlja veličanstven prizor desetak metara visokog slapa reke Grlje, koji se uz veliki huk survava u ponor, brzu i bistru planinsku reku koja teče uz makadamski put kroz prelepu ledničku dolinu Ropojane. Tuda je sve do početka 20. veka prolazio važan karavanski drum od Skadra ka Peći.

Ali Pašini izvori su dobili ime u slavu Ali Paše Gusinjskog, albanskog vojnog zapovednika koji je pokušavao da potčini ovaj deo albanskoj upravi, posle odluke Berlinskog kongresa 1878. godine kojom je ovo područje proglašeno delom nezavisne Crne Gore. Zahvaljujući svojim jedinstvenim prirodnim odlikama, od kojih masiv Prokletija u Srbiji obuhvata 95.999,60 hektara, ovaj jedinstveni planinski sistem Balkana je predložen za Nacionalni Park, sa kategorijom prirodnog dobra od izuzetnog značaja. Najviši vrhovi Prokletija se nalaze u albanskom delu ovog ogromnog i divljeg planinskog venca Balkana.

Altin je bila oblast, poznata iz srpskih srednjovekovnih i kasnijih turskih izvora, koja se prostirala većih delom u današnjoj severoističnoj Albaniji i manjim delom u Jugoslaviji, na južnim i jugoistočnim padinama i ograncima Prokletija, u porečju reka Valbone, Drima i Erenika. Veći deo oblasti Altina zahvata područje visokih planina sa vrhovima preko 2000 metara, na kojima se tokom cele godine zadržava sneg. Goli i krševiti vrhovi su predstavljali neprohodan pojas, niže zone travnih pašnjaka i suvati su omogućavale intenzivno stočarenje, a južni i jugoistočni deo, niži i pitomiji, drimskom kotlinom je bio otvoren uticajima mediteranske klime. Ovakav reljef i sučeljavanje alpske i mediteranske klimatske zone su uslovili da se stalna naselja razvijaju u dolinama reka, a u planinskom područja katunska naselja ili stanovi. Gordana Tomović

Srbski naziv Prokletija u srednjem veku je bio Altin. Današnji naziv Prokletija potiče sa početka 20. veka, kada je čuveni srpski geograf Jovan Cvijić zamenio stariji naziv ovog masiva sadašnjim i tako ga upisao u kartografiju Jugoslavije, nasuprot nazivu iz nekadašnjih najpoznatijih geografskih mapa evropskih naroda i države, štampanih u Veneciji 1690. godine – Trojanske planine – ‘Monti Troiana’. Originalno ime Trojanskih planina je nastalo po najvišem vrhu ovog masiva – planinskom vrhu Trojan, oko i iznad legendarne Troje – današnjeg Skadra u Albaniji.

Sadašnje ime Prokletije ovog jedinstveno divljeg, surovog i gotovo sasvim neistraženog balkanskog planinskog područja Evrope, opisuje divljinu ovih planina i težak život onih koji žive u njihovoj blizini i potvrđuje njegove odlike – izrazito strme i nepristupačne krečnjacke litice nekadašnjih Trojanskih planina – Prokletija čine jedno od najznačajnijih kraških područja Evrope i najnepristupačnijih planinskih predela na Balkanu.

Srpski naziv Prokletija je u srednjem veku bio i Prudi. Albansko stanovništvo područja današnjih planina Prokletija ovo planinsko područje naziva Bjeshket e Nemuna, što u prevodu znači ‘proklete’ ili ‘zabranjene’ planine.

Venci Prokletija su bili pogubni za srpsku armiju i stanovništvo tokom albanske golgote u Prvom svetskom ratu, jer je preko njih vodio put spasenja do Jadrana. Srpska vojska je vodila herojsku borbu u pobedničkim ratovima tokom Balkanskih ratova i Prvog Svetskog rata, ali je 1915. godine nadjačana, posle bugarskog pridruživanja Silama osovine i nemačke pomoći Austriji. Srpski vojnici su ostvarili zadivljujuće herojstvo i napore, koji su ih, posle užasno teskih borbi protiv opasnog neprijatelja, nepodnošljivih muka, stradanja i žrtava, tifusa, gladi, iscrpljenosti i oskudica svih vrsta, doveli preko neprohodnih, snegom prekrivenih planinskih vrhova Albanije – venaca Prokletija, preko mora do Krfa i Soluna, odakle su se, uz pomoć hrabrih saveznika, borili da povrate svoju državu, za slobodu i sajedinjenje sa svojom braćom u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. U Prvom Svetskom ratu je Srbija imala 1.264.000 žrtava, što je bilo 28% njenog ukupnog stanovništva, odnosno 58% muške populacije, sto je prava demografska katastrofa. Srpska vojska i vlada su se povukle na grčko ostvro Krf, gde je 1917. godine proglašena zajednica Južnih Slovena, od predstavnika Srba, Hrvata, Slovenaca i Crnogoraca. 1918. godine je zvanično nastala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, na čelu sa srpskim Kraljem Petrom I. Srpska ljubav prema otadžbini, odanost prema slobodi i srpska herojsko-pesnička poezija privlačili su pažnju mnogih svetskih ličnosti, od Napoleona do Getea, od Bajrona do Viktora Igoa. Nedavno štampanja knjiga američke autorke Nancy Cramer, “Retreat to Victory in 1915” predstavlja herojsku priču o povlačenju srpske vojske u sigurnost i kasnijoj pobedi nad Bugarima. Molimo pogledajte šta o svojoj knjizi svedoči autorka – Why I wrote this Book jer je u pitanju istina koju svi posetioci Srbije treba da znaju, te ste dobrodošli da nas kontaktirate za narudžbu ove dragocene knjige o nesrećnoj srpskoj istoriji, nadljudskoj hrabrosti, patriotimu i junačkoj duši Srbije, kako kaže Gospođa Cramer.

Polazak: U subotu 26.10.2019.godine u 07h sa kružnog toka u centru Požarevca.
Povratak: U nedelju 27.10.2019.godine oko 21h na kružni tok u centru Požarevca.
Prevoz: Kombi.
Smeštaj: Planinarski dom Pogled.
Ishrana: Iz ranca ili u domu u dogovoru sa domaćinima.

Oprema: planinarske cipele,štapovi za hodanje,podloška,vreća,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta:  Lična karta,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

Plan:  Putovanje na relaciji Požarevac-Batočina-Kragujevac-Kraljevo-Novi Pazar-selo Draga-Požarevac.Pauza za ručak u Novom Pazaru.Dolazak u selo Draga u popodnevnim časovima. Lagani uspon do doma. Smeštaj i druženje sa domaćinima. Sutradan ustajanje u 06h,polazak na stazu u 07h.Staza u početku ide šumskim putevima,a kasnije preko stanova i udoline izlazimo prvo na vrh Beleg 2142 mnv. Sa njega spust u sedlo,a zatim i uspon na Pogled 2156 mnv. Vrh Pogled je drugi po visini vrh uže Srbije,odmah posle Midžora. Povratak istim putem do doma. Staza je dužine oko 14km sa 950 m uspona. Nakon prepakivanja u domu,lagani spust do kombija.Povratak istim putem za Požarevac. Staza spada u srednje zahtevnu stazu. Na stazi nema izvora sa vodom.

Cena akcije: 4300 dinara za popunjen  mali kombi od 9 sedišta ili 3600 za popunjen kombi od 14 sedišta. Cena obuhvata prevoz,putarine ,prenoćište u domu,troškove vozača i organizacione troškove.

Akontacija: 1000 dinara.Uplatom akontacije,osigurali ste mesto u kombiju. Prijave samo lično!!!

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 1800 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 100 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017.godinu. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Vodič i organizator ove akcije- Zoran Pavlović

Organizator i vodič: Zoran Pavlović
telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536
mail: pavloviczoran75@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16
Viber: Zoran Pavlović