Uspon na Veliki Korab 2764 mnv

Written by admin on 14. јула 2019.. Posted in NASLOVNA

Korab ( Najviši vrh Makedonije i Albanije )

Veliki Korab 2764 mnv

Petak-Nedelja 06.-08.09.2019.godine
Visokogorska-Međunarodna

Golemi Korab 2764 mnv

Planina Korab /”Golem Korab”, 2764 m) je najviši planinski vrh Albanije i Republike Makedonije, jer najviši vrhovi Koraba čine granicu izmedu ove dve države. Planina Korab se naslanja na Šar Planinu i predstavlja najlepši planinski reljef Makedonije, koji je deo Nacionalnog Parka Mavrovo. Korab čine brojni veličanstveni planinski vrhovi visine iznad 2000 metara i njegov greben se proteže duž 40 km u pravcu sever-jug između donjeg toka Crnog Drima i njegove pritoke reke Radike.

Kapija Malog Koraba je planinski prolaz na granici izmedu Albanije i Makedonije, smešten jugozapadno od centralnog vrha Koraba, najvišeg vrha Makedonije. Državna granica preseca viši vrh Koraba – Veliki Korab. Uspon sa strane Republike Makedonije zahteva ulazak u granicno podrucje izmedu Republike Makedonije i Republike Albanije, za šta je potrebna posebna dozvola koju obezbeđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Makedonije. Postoje brojne planinarske staze do vrhova Koraba, iako se planinom najviše penje sa makedonske strane, koja ima više odlično organizovanih planinarskih i pešačkih aktivnosti nego što trenutno postoji u Albaniji. Kapija Malog Koraba je 403 metara viša od Kapije Velikog Koraba na severnoj padini planine. Planina Korab obuhvata spektakularni vodopad Korab, u gornjoj dolini Dlaboke Reke. Tokom proleća vodopad Korab dostiže visinu od preko 130 metara, što ga čini najvišim vodopadom u Makedoniji.

Vrhovi Koraba su povremeno prelomljeni zrakastim tektonijama u obliku blokova, koji se završavaju u dolini reke Radike, na makedonskoj strani strmih planinskih padina. Posebno su zanimljivi planinski predeli Kabasa, sa nekoliko okomitih i teško pristupačnih planinskih vrhova. Na najvišem delu planine Korab je klima planinska, sa primerima planinske flore. Magičnost Koraba predstavlja 8 ledničkih jezera. Najveće jezero Koraba je Jezero Grame, koje se nalazi na vrhu Mali i Grames u Albaniji. Padine Koraba su često pokrivene snegom tokom čitave godine, tako da su neki od njih odlični za zimske sportove. Zimzelene šume, prostrani pašnjaci, livade i bujna vegetacija su uobicajeni pejsaž Koraba. Na Korabu se stanovništvo tradicionalno bavi stočarstvom, jer se ovaj kraj smatra jednim od najvećih područja pašnjaka u Evropi. Na Korabu postoje brojni spomenici prirode – lednička jezera, ledničke pećine i veličanstveni rečni kanjoni, kao i odlično očuvani običaji…..

Matka je uzani kanjon donjeg toka reke Treske, smešten 15 km severozapadno od Skopja, koji obuhvata oko 5000 hektara prekrasnog jezera Matka, strme litice okolnih planina visoke 1000 metara i uzbudljive pećine i živopisne srednjovekovne manastire. Kanjon Matka je stanište brojnih i raznovrsnih biljaka i životinja, među kojima su neke jedinstvene i endemske u regionu Balkana. Kanjon Matka je stanište 77 endemskih vrsta leptira. Pećine u Kanjonu Matka nastanjuje velika zajednica slepih miševa. Vozeći se brodićem kroz Kanjon Matke možete uživati u veličanstvenom okruženju, mirisu biljaka i cvrkutu brojnih ptica koje ovde žive. Ukoliko imate sreće, ugledaćete neke divlje životinje, kao patke koje plivaju jezerom ili divljeg vepra, zeca ili sličnu životinju.

Kanjon Matke je jedna od najpopularnijih avanturističkih destinacija na otvorenom u Makedoniji, strmih litica visine 1000 metara, u čijoj blizini se nalaze brojni živopisni srednjovekovni manastiri i pećine, koji su izuzetne znamenitosti i privlače posetioce – Manastir Svetog Nikole Šišovskog, Manastir Svetog Andrije i Manastir Sveta Bogorodica – Matka Manastir, Manastir Sveta Nedela, Manastir Sveti Spas, Manastir Sveti Jovan Zlatousti i drugi. U samom Kanjonu Matke, neposredno pored manastira Svetog Andrije se nalazi restoran sa 80 mesta, sa baštom koja gleda na prekrasno Matka jezero sa 400 mesta, u kome se služe izvrsna autentična makedonska jela. Odmah uz restoran se nalazi mali, ljupko uređeni hotel, kategorije A klase, sa 5 udobnih, lepo uređenih soba, sa kupatilima, LCD TV-om, satelitskim programom i brzim besplatnim bežičnim internetom. Hotel ima jedan luksuzni apartman, sa otvorenim Jacuzzijem, LCD TV-om, brzim besplatnim bežičnim internetom, mini barom i drugim pogodnostima koje nudi apartman ove klase.

Matka Skoplje

Polazak: U petak 06.09.2019.godine u 23:55h sa kružnog toka u centru Požarevca.
Povratak: U nedelju 08.09.2019.godine oko ponoći na kružni tok u centru Požarevca.
Prevoz: Kombi.
Smeštaj: Hostel.
Ishrana: Iz ranca.

Oprema: planinarske cipele,mali ranac,štapovi za hodanje,kamašne,garderoba primerena visokogorskim usponima slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta:  Pasoš,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

Plan:  Putovanje na relaciji Požarevac-Skoplje. Dolazak u Skoplje u ranim jutarnjim časovima u subotu 07.09.2019.godine. U prepodnevnim časovima obilazak grada i snabdevanje namirnicama. Zvanična valuta Severne Makedonije je Denar( 1 denar = 1.94 dinara, 1 evro = 60.53 denara). Oko podneva krećemo ka kanjonu reke Treske-Matka. Obilazimo vidikovac na Matki i penjemo vrh Krstovar 1066 mnv. Silazak ka kanjonu Treske sa nezaboravnim vidikovcima sa pogledom na Skoplje. Dužina staze je 16km sa 500m uspona. Druženje u kanjonu u jednom od restorana. Oko 15h prevoz od Matke do Mavrovskog jezera. Kupanje po želji u jezeru. Oko 19h prevoz do sela Nikiforovo i smeštaj u hostelu. U nedelju u 06:30h,krećemo ka karauli Strezomir na 1454 mnv. Otvaranje akcije i polazak na uspon. U početku staza ide kroz šumu,ali vrlo brzo izlazimo na nepregledne pašnjake. Manje vise takav je teren do vrha. Očekivani izlazak na vrh je oko 14h. Povratak istim putem do karaule,gde je planirano i zatvaranje akcije. Staza je duga 21 km sa 1500m uspona. Nije tehnički zahtevna,ali traži dobru  psiho fizičku pripremljenost.

Cena akcije: 60e za popunjen veliki kombi. U cenu je uračunat prevoz,putarine,noćenje u hostelu i organizacioni troškovi. Osiguranje svako vadi za sebe i ne ulazi u cenu akcije.

Akontacija: 20e i fotokopija pasoša.Uplatom akontacije,osigurali ste mesto u kombiju. Prijave samo lično!!!

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 1800 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 100 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,dva vrha preko 4000 mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017.godinu. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Vodič i organizator ove akcije- Zoran Pavlović

Organizator i vodič: Zoran Pavlović
telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536
mail: pavloviczoran75@gmail.com
fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16
Viber: Zoran Pavlović