Visočica BiH – od 05. do 08. avgusta 2021.

Written by admin on 14. јуна 2021.. Posted in NASLOVNA

              P.K. „Vukan“ organizuje odlazak na planinu Visočicu

Visočica je prema rečima mnogih planinara, jedna od najlepših planina u Bosni i Hecegovini. Ona je i prirodna granica između Bosne i Hercegovine. Na ovoj planini se mogu doživeti prave izazovi i avanture. Jedna od njih su vremenski uslovi kada je planinarima potrebno sklonište, ali i mesto za odmor. Pre nekoliko meseci, Visočica je dobila svoj prvi „Bivak“. Izgradnja je trajala oko sedam meseci i nalazi se na visini preko 1700 metara u dolini ispod lokacije „Džamija“. Bivak nosi ime Zorana Šimića koji je bio najistaknutiji član planinarske zajednice u BiH.

Polazak: 05.08.2021.godine u 06.00h sa kružnok toka u centru Požarevca
Povratak: 08.08.2021. godine u kasnim večernjim časovima na polaznu tačku
Prevoz: kombi (ograničen broj mesta na devet)
Ishrana: iz ranca
Smeštaj: Planinarski dom

Oprema: Planinarske cipele, veliki i mali ranac, štapovi za hodanje, kamašne, slojevito oblačenje, garderoba za presvlačenje, rukavice, kapa, zaštita od vetra, kiše i sunca, čeona lampa, prva pomoć, upaljač, šibica, sveća i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš ili lična karta, zdravstvena knjižica, planinarska knjižica (sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

PROGRAM AKCIJE

Prvi dan:
Okupljanje u ctntru Požarevca na kružnom toku i polazak u 06:00. Priključenja planinara moguća u Beogradu, Šapcu, Loznici i Zvorniku. Dnevno putovanje kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu do mesta Tušile gde se smeštamo u dom „Vrela“. Dom ima struju, vodu, wifi, TV, kuhinju, sanitarni čvor sa tuševima i kupatilo. Kapacitet doma je 35 – 40 ljudi. Pre smeštanja u dom, zadržavamo se u Sarajevu do 18 sati. Povečerje u 23 sata.

Drugi dan:
Ustajanje u šest sati. Nakon pripreme i doručka, krećemo ka vrhu „Vito“ (1960m). Staza kreće od planinarskog doma sa (1215mnv) i ubrzo ulazimo u šumu.

Na izlazu iz šume, na (1444mnv), ima jedan izvor. Kada prođemo izvor, izlazimo u jedan veliki amfiteatar iznad koga se proteže vrh „Vito“ i „Mokre stene“. Odatle počinje strmi uspon do izlaza na greben, a onda nastavljamo grebenom do vrha.

Zadržavanje na vrhu biće oko pola sata. Ako su vremenski uslovi dobri, nastavljamo dalje prema „Malom brdu“ (1878mnv), a zatim preko vrha „Drstva“ (1881mnv) se spuštamo prema domu. U drugom slučaju, vraćamo se istim putem odakle smo i došli na vrh „Vito“. Za prvu, kružnu stazu, potrebno je sedam sati hodanja sa pauzama. Staza je duga deset kilometara i treba savladati uspon od 800 metara. U drugom slučaju. Potrebno je šest sati hodanja sa pauzama. Staza je duga 8,5km i treba savladati uspon od 740 metara. Povratak u dom je oko ručka. Posle ručka slobodne aktivnosti.

Treći dan:
Ustajanje u sedam sati, doručak i pakovanje za povratak kući. Obilazak Nekropole na stećcima, a zatim i skijaškog centra na Bjelašnici. Posle ovoga, dolazak u Sarajevo, gde se zadržavamo do 16 sati kada polazimo za Srbiju.

Nekropola sa stećcima

Cena akcije: 70e (cena je na bazi devet putnika). Obuhvata sve troškove (prevoz, putarine, vozača, smeštaj, osiguranje i organizacije).
Prijave do utorka 20.07.2021. godine kod vodiča lično ili na sastancima P.K. „Vukan“, utorkom od osam sati. Prijava bez akontacije od 40 evra je nevažeća.
U slučaju odustajanja od akcije, akontacija se zadržava ako nije nađena zamena.

Svi učesnici na akciju, učestvuju na sopstvenu odgovornost !!!
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Vodič: Draško Najdanović
Telefon za prijave: 065/ 24-00-733 drasko012@gmail.com