3.Zimski uspon na Veliki VranjTreću godinu zaredom,krenusmo na zimski uspon na Veliki Vranj. Poznata maršuta od Požarevca preko Petrovca do Krepoljina. Napravismo pauzu u Petrovcu za doručak u pekari „Milanovič“. Na meniju sve vrste bureka,kao i ostala peciva od ove kuće. u Krepoljinu napravismo još jednu pauzu za kaficu i dogovor sa našim prijateljem Bojanom iz Krepoljina,gde da se nađemo i zajedno krenemo na uspon. Već u pola devet smo bili na polaznoj tački našeg današnjeg druženja i uspona. Krenusmo ka vrhu Veliki Vranj,prateći reku Krepoljinsku. Nakon 90 minuta stigosmo do izvora ove reke. Napravismo pauzu za okrepljenje pa nastavismo još 90 minuta do vrha, ali znatno strmijim usponom i dobrim snegom.


Severna strana Velikog Vranja

Sobzirom da je uspon bio južnom stranom,sneg je bio težak i kvasan. Dan prelep,pravi prolećni. Sunce nas miluje i nagoveštava skoriji  kraj zime. Zadržavanje na vrhu od pola sata,klopa,fotkanje i neobilazno razgledanje okolnih vrhova.

Istim putem siđosmo do izvora Krepoljinske reke, a onda uspon preko jarčeve brade i silazak do izvora Komnenske reke. Raj za oči,kao i uvek. U ovo doba godine,kada se tope snegovi,budemo nagrađeni divnim prizorom na izvoru. Ogromne količine vode se slivaju preko sige,stvarajući prekrasan ambijent.

Obišli i gornju Mijucića pećinu, a nakon toga se spstili do međurečja,gde nas je čekao prevoz. Taman na vreme u 16h, bili smo na cilju. I ove godine , velika grupa planinara, 29 planinara Vukana i jedan planinar p.d. Gornjak iz Petrovca. Sve u svemu ,jako lepo proveden dan po izuzetno lepom vremenu. Ukupno prešli 16.5 km sa 780m uspona za 7h i 30 minuta. Vidimo se na sledećoj akciji

Izveštaj napravio:

Vodič ove akcije

Zoran Pavlović m.b.391 PSS,UIAA