BJELAŠNICA

Written by admin on 17. априла 2021.. Posted in NASLOVNA

od 07. do 09. MAJA 2021. godine.
P.K. „Vukan“ organizuje odlazak na planinu Bjelašnicu i uspon na istoimeni vrh 2067 m.n.v.

Prelepa planina, surova i opasna. Njen najviši greben se vidi iz Sarajeva. Na ovoj planini su održane zimske olimpijske igre 1984. godine. Najviši vrh je Bjelašnica (2067m), a može se naći i pod imenom „Opservatorija“. Na vrhu je 1894 godine, izgrađena meteorološka stanica koja i danas radi. Početkom osamdesetih je izgrađeno skijalište, a interesantno je da su se na njemu, samo tad održala međunarodna takmičenja u slalomu, veleslalomu i spustu za muškarce na OI. Za planinarenje, ova planina je relativno jednostavna u letnjim uslovima, a u zimskim veoma opasna. U istoriji stare Jugoslavije, baš u zimskim uslovima, na ovoj planini, odigrala se strašna tregedija. Sedmoro dečaka, Aleksandar Krnješevac (15), Anđelko Sabo Pešić (15), Nikola Kožuh (16), Slobodan Vujinac (18) i Zoran Ivanišin (19) iz Zemuna, Zoran Tvorić (16) i Siniša iz Sarajeva smrtno su stradali 02.12.1962. godine iako su bili veoma blizu meteorološkoj stanici na vrhu. Gusta magla i polarna hladnoća je ugasila mlade živote zauvek. U kasno proleće, leto i ranu jesen, ova planina je veoma pitoma, mirna i može se uživati na njoj.

Program akcije:
petak, 07. maj 2021. godine

– polazak 06:00 časova sa kružnog toka u centru Požarevca
– dnevna vožnja preko Beograda, Šapca, Zvornika, Milića, Vlasenice, Han Pjeska, Sokolca, Mokrog do Sarajeva
– dolazak u Sarajevo oko 13 časova, smeštanje u planinarski dom PD Planinar Vogošća,
– Slobodno po podne.

Subota 08. maj

  • Ustajanje u 07:00 časova, doručak i priprema za odlazak na Babin do
  • U 09:00 Polazak na vrh Bjelašnice skijaškom stazom. Postoje i druge varijante, lakše, ali o tome ćemo se dogovoriti na licu mesta. Staza je pitoma, i spada u lake staze. Izlazak kod opservatorije, odlazak do obeliska poginulim dečacima, zatim odlazak do vrhova Velika i mala Vlahinja pa povratak istom stazom do Babinog dola odakle se vraćamo u dom.
  • Slobodno po podne.

nedelja 09. maj 2021. godine

Vreme ustajanja nije precizirano. Kad svi ustanemo, doručkujemo i pripremimo za povratak kući, spustićemo se do Sarajeva gde ćemo se zadržati do 14 časova, a onda krećemo za Srbiju.

  • Dolazak u Požarevac je oko 21 sat

Oprema: Planinarska, visokogorska (Planinarske cipele, štapovi, kamašne,kapa, rukavice, kabanica, rezervna presvlaka, čeona lampa, pribor za higijenu, krema za sunčanje, naočare za sunce,itd.);
Ishrana: Iz ranca ili u domu. Postoji mogućnost da nam domaćin u subotu pripremi ručak ili večeru. U prijavi navesti, da li ste za ociju ručka u planinarskom domu.
Troškovi: Devizni deo je 20 € prevoz privatnim automobilom je 3100 dinara po osobi za četvoro ljudi. Akontacija pri prijavljivljnju je obavezna i iznosi 3100 dinara, devizni deo se daje pri polasku.

Prijave bez akontacije su ne važeće. U slučaju odustajanja od putovanja, akontacija se ne vraća. Cena je formirana na bazi jednog putničkog automobila. Broj automobila je neograničen.
Informacije i prijave: telefonom, uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša ili lične karte koji su važeći, datum rođenja, broj planonarske knjižice sa plaćenom članarinom za 2021. godinu i naziv kluba čiji ste član. Prijavljivanje za ovu akciju je do 03. maja 2021. godine.
Važne napomene: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; Vodič i organizator akcije, zadržava prevo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Vodič i organizator: Draško Najdanović; tel: 065/24-00-733; MB 559