Ekspedicija Damavand

Written by admin on 5. јануара 2023.. Posted in NASLOVNA

Alborz Damavand 5671 mnv

18.-25.07.2023.godine Utorak-Utorak

Дамаванд (перс. دماوند) је угашени стратовулкан на Алборзу који са својих 5.671m нмв. представља највиши врх Ирана и највиши вулкански врх у Азији. Налази се на северу земље, јужно од Каспијског језера и 109km североисточно од Техерана. Врх данас представља велику планинарскоалпинистичку атракцију како међу Иранцима, тако и међу странцима. Постоји најмање 16 утврђених путања до врха, међу којима је најчешћа јужна која је најлакша, док се по дужини истиче североисточна, а по захтевности северна. На трасама успона постоји већи број склоништа која функционишу у склопу иранске планинарске организације, а највеће је Полур које се налази на јужној траси. Иако је сам вулкан угашен, сумпорна испарења при самом врху су готово свакодневна појава и представљају потенцијалну опасност по људе, док се и поред велике надморске висине снег стално задржава само у кратеру на врху. Посебну атракцију Дамаванда чини језеро Лар смештено у његовом подножију као, поглед који често допире до Каспијског језера и скијашки центри који се налазе у између њега и Техерана. Поред тога он има и значајно место у народној традицији пошто се сматра светом планином односно Олимпом Персијанаца, а о укорењености овог веровања међу локалним становницима најбоље сведочи чињеница да се на његовом врху и дан данас могу наћи крвне жртве у облику коза и оваца, иако је Иран строго верска држава.

Polazak: U utorak 18.07.2023.godine u 08h  sa aerodrome “ Nikola Tesla”

Povratak: U utorak 25.07.2023.godine oko 19h  na aerodrom “ Nikola Tesla”

Prevoz: Avio prevoz.  Letimo trasom E1250

Smeštaj: Hoteli,hosteli, šatori

Ishrana: Iz ranca.

Oprema: Planinarske cipele, ranac srednje veličine(50-60l),kaciga,dereze, podloška za vreću,vreću za spavanjne,kapa,tanje rukavice,deblje rukavice,kamašne,slojevito oblačenje,rezervna presvlaka, zimska jakna, zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta:  Pasoš,,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu). U Iranu zvanična valuta je rijal. 1e = 44.09 rijala.

Plan:  

1. dan

Putovanje na relaciji Beograd-Istanbul-Teheran. Na aerodromu će nas sačekati domaćini. Transver do Teherana. Upoznavanje sa domaćinima. Nihovim vozilima se prebacujemo do sela podno planine. Smeštaj u pansionima. Lagani trekking na planini.

2.dan

Drugog dana se terenskim vozilima vozimo do baznog kampa  sa 2300 na 3100m. Radimo aklimatizaciju do 3800m,a potom se vraćamo u bazni kamp. Večera i spavanje.

3.dan

Od baznog kampa penjemo se kampa 3 na 4200m. Obezbeđeni nosači tereta. Nakon dolaska u kamp 3,odmor i ručak. U poslepodnevnim časovima aklimatizacija do 4900m. Povratak u kamp 3, večera i spavanje.

4.dan

Nakon doručka u 05h krećemo na završni uspon(4-5h). Spektakularan pogled sa vrha na sve strane. Zadržavanje na vrhu i fotografisanje. Spuštamo se do kampa 3, gde nas posle napornog dana čeka večera i hladni voćni desert(dinje i lubenice). Spavanje i odmor.

5.dan

Nakon doručka spuštamo se u bazni kamp, azatim terencima i u sam Teheran. Smeštaj u hotelu sa 4 zvezdice. U dogovorenom terminu idemo na termalne izvore na kupanje i specijaliteti Iranske nacionalne kuhinje. Vraćamo se u Teheran i popodnevno razgledanje grada. U hotelu imamo doručak i ručak.

6.dan

Nakon doručka spektakularno razgledanje grada, sve znamenitosti. Tadžriš bazar,svetilišta imama, palata “Sad Abad” (kuća kraljevske porodice), park jamšidije, kao i Milad kulu (najviši toranj u Iranu) sa odličnim pogledom u večernjim časovima na grad. Noćenje u hotelu.

7.dan

Rezervni dan.

8.dan

Transver do aerodrome,povratak kući. Aranžman ne obuhvata taxi po gradu, ulaznice, vizu za Iran, hranu i piće gde nisu obezbeđeni kroz saradnju sa agencijijom,suvenire,osiguranje putno

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2100 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 160 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv,tri vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji su svadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničene širine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, ne poštuju vodiča i njegove odluke, molim da se ne prijavljuju za akciju !!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Gorski vodič i organizator:

Organizator i gorski vodič: Zoran Pavlović

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.com

fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović

Akontaciju možete uplatiti na br.tek.rač.             

265-0000000301626-42, Raiffeisen banka-Zoran Pavlović