Ekspedicija Kilimandžaro

Written by admin on 1. августа 2022.. Posted in NASLOVNA

sa  usponom na Uhuru Peak 5895 mnv

-Machame route-

Kilamandžaro je najviša planina Afrike,vulkanskog porekla. Nalazi se u severoistočnoj Tanzaniji, na granici sa Kenijom,oko 350 km južno od ekvatora. Sastavljen je od tri vulkana Šira,Mavenzi i Kibo. Najviši vrh Uhuru se nalazi na 5895 mnv,na vrhu srednjeg vulkanskog kratera Kibo,prečnika 2500 m i dubine 180m . Sa Uhura se pruža dramatičan pogled na okolne ravnice. Prvi put je popet 1889 godine. Ostali vrhovi su Mavenzi 5355 mnv i Meri 4566 mnv. Kilamandžaro sa 4600m od podnožja ,najviša samostojeća uzvisina na svetu.

Kilimandžaro

Uhuru peak 5895 mnv

16.02.2023.-26.02.2023.god Četvrtak-Nedelja

                1.dan-Let Beograd-Aruša sa dva presedanja.

                2.dan-Sletanje na međunarodni aerodrom Aruša u prepodnevnim časovima.Smeštaj u hotelu.Noćenje

                3.dan-Transfer od hotela do machame kapije(polazište uspona) 1650mnv.Sat vremena odmora,radi sređivanja papira vezanih za uspon. Napuštamo kapiju parka i hodamo kroz kišnu šumu krivudavom stazom uz greben. U donjim delovima staza može biti blatnjava i klizava. Kamašne i štapovi su od koristi. Nastavljamo sve dok ne stignemo do kampa Machame 2870 mnv. Dužina staze je 11km i prelazi se za 5-7h. Noćenje u kampu.

Machame kamp

           4.dan- Posle doručka napuštamo proplanke prašume i nastavljamo uzlaznom stazom, prolazeće dolinu uz strmi stenoviti greben, prekriven vesom, sve dok se greben ne završi. Sada staza ide uz reku ka zapadu. Dolazak u kamp Shira. Vreme za večeru i odmor. Kamp se nalazi na 3800 mnv. Staza je duga 5km i prelazi se za 4-6h.

         5.dan- Sa visoravni Shira nastavljamo ka istoku uz greben, prolazeći raskrsnicu za vrh Kibo. Dalje nastavljamo ka kuli nazvanoj „Ajkulin zub“ Nakon tornja dolazimo do druge raskrsnice koja nas dovodi do glečera Arov. Još samo malo i stižemo do našeg kampa Baranco. Ovde odmaramo i noćemo. Iako dan završavamo na istoj nadmorskoj visini,, ovaj dan je jako bitan zbog aklimatizacije i pomoći će našem telu da se dobro adaptira za završni uspon. Ovog dana prelazimo 10km za 6-8h.

Shira camp

             6.dan- Nakon doručka napuštamo kamp Baranco i nastavljamo grebenom do kampa Karanga. Ovo je kratka ruta, ali je dobra za aklimatizaciju. Pešačimo ukupno 5km za 4-5h. Odmor u kampu i noćenje.

              7.dan- Posle doručka napuštamo Karangu kamp i dolazimo do raskrsnice koja se povezuje sa stazom Mveka. Nastavljamo do kolibe Barafu. Time smo prošli ceo južni krug oko vrha i nudi različite poglede na vrh iz više uglova. Ovde odmaramo i noćimo. Sa ove pozicije vidimo dva vrha Mavenzi i Kibo. Kamp je na 4660 mnv. Tog dana prelazimo 4km za 4-5h.

               8.dan- Vrlo rano ujutro oko ponoći krećemo na završni uspon. Staza ide između glečera Rebman i Ratzel. Delom staza je sipar sve do oboda kratera Stela Point. Ovo je psihički i fizički najzahtevniji deo staze. Ovde negde otprilike dočekaće nas i izlazak sunca koji se dugo pampti, a vrlo često i nikad ne zaboravi! Od ove tačke pa do samog vrha vrlo često ima i malo snega. Divan pogled sa vrha u svim pravcima. Sa vrha se spuštamo ka kampu Mveka, zaustavljajući se u kampu Barafu na ručku. U kampu Mveka noćimo i odmaramo. Ovog dana imamo 5km u usponu i 12km u spustu.

Baranco camp

          9.dan-  Nakon doručka , nastavljamo sa spuštanjem do kapije parka Mveka , gde je planirano dodeljivanje sertifikata. Na nižim visinama bliže kapiji je obično mokro i blatnjavo. Oprema za kišu, treba biti pri ruci. Od kapije imamo još sat vremena do sela Mveka, gde će nas sačekati voizilo. Transfer do Mošija.

         10.dan- Odlazak na safari u obližnji nacionalni park Manyara. Nacionalni park se nalazi na par sati od Aruše. Nacionalni park je bogat florom i faunom za uslove u Tanzaniji. Povratak u Arušu i noćenje.

         11.dan- Nakon doručka, transfer do aerodroma i povratak za Srbiju.

Trasa našeg uspona i spusta

Polazak: 16.02.2023.godine

Povratak: 26.02.2023.godine.

Prevoz: avio,mini bus,džipovi.

Ishrana:  Na putu u sopstvenoj režiji.Od dolaska u Arušu do dana sa safarijem,domaćin obezbeđuje hranu i to je uključeno u aranžman.

Smeštaj: Hoteli,barake,šatori.

Oprema: Planinarske cipele za visokogorske uspone,veliki ranac,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,rezervna presvlaka(vise komada)astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš (minimum šest meseci pre isteka u odnosu na datum povratka),zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

Cena akcije:  2590e za minimum pet osoba.Cena uključuje i safari.(Prevoz Beograd-Aruša-Beograd,prevoz Aruša-mesto početka uspona-Aruša,dozvole za ulazak u nacionalni park Aruša i Kilamandžaro,troškovi viza,smeštaja u hotelu sa doručkom(tri noći)smeštaj u kolibama prilikom uspona,iskusni i profi vodiči,nosači tereta,sva tri obroka prilikom uspona,flaširana voda,usluga doktora i vazdušni transport u slučaju nezgode,osiguranje,vreća,podloška i šator,vodič na safariju,obroci na safariju,korišćenje vozila na safariju.Ko ne želi safari,treba da navede prilikom prijave i cena se umanjuje za 200e.

Akontacija: Važna napomena: obavezna vakcinacija u institutu dr Milan jovanović “Batut” najmanje mesec dana pre polaska(žuta groznica i anti tetanus).Vakcine se naplaćuju i ne ulaze u cenu akcije.Prilikom vakcinacije dobija se karton o vakcinaciji,koji treba kopirati!!!

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 1200 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima. Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije(po međunarodnim standardima). Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 100 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,dva vrha preko 4000 mnv i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima.

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

„Aruša“ nacionalni park
Pleme masai,Tanzanija
Uhuru peak 5895 mnv-najviši vrh Afrike

Tanzanija-zemlja južno od ekvatora

Organizator: Planinski i Gorski vodič Zoran Pavlović-p.k. “Vukan”

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

ili na mail: pavloviczoran75@gmail.com