Ferata “ Bijela stena i Paolo Dieci ”

Written by admin on 17. фебруара 2023.. Posted in NASLOVNA

Trebević Sofe 1627 mnv, Krš 970 mnv

08.04.2023.-09.04.2023.godine. Subota – Nedelja

Ferata Paolo Dieci kod Kladnja

Ferata počinje sa nekoliko metalnih gazišta na oborenoj ploči. Nakon ovoga se ulazi u položeniji deo bez metalnih dodataka i sa umerenom eksponiranošću. Ovaj deo nosi najlakšu ocenu A. Posle ovog položenijeg dela dolazi se do vertikalnih ploča, sa ocenom B a odmah potom i C. Ovde se nalaze i metalni dodaci (gazišta/hvatovi), ali je ferata kreativno odrađena te zahteva razmišljanje i malo spretnosti u penjanju. Kreatori ferate dali su i tehničku ocenu za ovu feratu, a ona je 4/5. Stena je eksponirana i podrazumeva se maksimalna pažnja pri kretanju. 

U nastavku ferate smenjuju se vertikalni delovi ocenjeni sa B, C i B/C. Pred sam kraj izlazi se na greben i sledi, kao na početku, laganiji deo sa ocenom A. Od kraja ferate nastavlja se markiranom stazom naviše do tačke koja je obeležena zastavom Bosne i Hercegovine. Pored je i kutija sa upisnom knjigom a pored nje na kamenu napisano vrh Krš 970m (mada ova tačka ne predstavlja vrh). Odavde se pružaju lepi pogledi na okolne predele i pravo je mesto za uživanje nakon lepe ferate. Odatle se lepom šumskom stazom spušta do početne tačke ferate. Podrazumeva se korišćenje propisane opreme za kretanje via feratom

Ferata Bijela stijena


Polazak: 08.04.2023.godine u 07h,sa kružnog toka u centru grada.

Povratak:   09.04.2023.godine oko 23h na kružni tok u centru grada.

Prevoz: Kombi . Prevozno sredstvo je vrlo udobno za daleka putovanja,ima klimu koja radi dobro,webasto grejanje i veliki tovarni prostor. Vozimo se putem E75.

Smeštaj:  Privatni pansioni.

Ishrana:  Iz ranca. Poneti vodu shodno svojim potrebama.

Oprema: Planinarske cipele, ferrata set, ranac mali,pojas,kaciga, tri karabinera,dva prusika,gurtna manja,kapa i podkapa,tople rukavice,toplija garderoba,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Lična karata,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023.godinu.

Plan: Dnevno putovanje do Kladnja. Nakon propreme opreme i upoznavanje učesnika sa feratom, krećemo ka njoj. U početku su ocene A, zatim B, u središnjem delu B/C. Dalje ka vrhu smenjuju se delovi sa ocenom A i B. Potrebno vreme penjanja je oko 90 minuta sa usponom od 150m. Silazimo dole kružnom stazom i nakon prepakivanja, nastavljamo put Sarajeva. U gradu noćimo. Sutradan idemo do obližnjeg Trebevića, gde penjemo feratu Bijele stijene. U početku je stari deo ferate, koji je podosta lakši od novijeg dela ferate. Pri kraju ferate je veliki viseći most. Savlađuje se uspon od 490m i optimalno vreme povratka je oko 4h. Kružnom stazom silazimo do doma i prevoza. Nakon prepakivanja stvari, povratak za Srbiju.

Autobiografija organizatora: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2400 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj (zvanje stariji alpinista pripravnik) ,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo, sa preko 190 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv,tri vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017, 2019 i 2022.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji su svadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničene širine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, ne poštuju vodiča i njegove odluke, molim da se ne prijavljuju za akciju !!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Alpnista stariji pripravnik

Gorski vodnik Zoran Pavlović

telefon za prijave:063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

ili na mail: pavloviczoran75@gmail.com

fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović