Ferata “ Srce Veleža”

Written by admin on 16. фебруара 2023.. Posted in NASLOVNA

Velež Botin 1969 mnv, Brasina 1897 mnv

21.04.2023.-23.04.2023.godine Petak- Nedelja

Ferata Srce Veleža u suštini ide prilično vertikalno, sa mnogo vertikala ispresecanih manjim policama, tek da se može predahnuti, i po nekim kratkim horizontalnim ili dijagonalnim delom. Mnogo puta ćete se, pogotovo kada vam se čini da ste već jako visoko i blizu vrha, zapitati ima li ovome kraja, jer taman kad pomislite evo ga kraj, sačeka vas neka nova i drugačija vertikala.

Pred sam kraj tu je i jedna kratka ali atraktivna traverza nad ambisom od blizu 400m, a onda za ispis još jedna nezgodna vertikala sa vrlo razmaknutim gazištima. No, kad jednom zaista stignete do vrha stene i konačno ugledate zelenilo koje ste zaboravili i kako izgleda, sve muke nestaju, više ne osećate ni bol ni umor, samo blaženstvo koje vam je Srce Veleža podarilo. To je osećaj koji jednostavno nema smisla ni pokušati opisati

Na mestu gde se staza za feratu odvaja od standardne planinarske, pod stenom Botina, danas se nalazi tabla na kojoj pored naznake visine (350m) i dužine (500m), što već nagoveštava o kakvoj se ferati radi, stoji i oznaka težine ferate. Težinska ocena “C,D,E“, govori da ferata ima izuzetno zeških i čak ekstremno teških detalja. Na tabli takođe piše da ferata zahteva prethodno iskustvo i da je izuzetno fizički naporna. To što ćete na ferati videti više veštačkih dodataka može samo da zavara. Tamo gde ih ima uglavnom su postavljeni na većem razmaku. Stoga se dosta mora koristiti sajla, kao i stena koja je opet prilično krušljiva i rizična za jače oslanjanje.

Polazak: 21.04.2023.godine u 15:00h,sa kružnog toka u centru grada.

Povratak:   23.04.2023.godine oko 23h na kružni tok u centru grada.

Prevoz:   Kombi . Prevozno sredstvo je vrlo udobno za daleka putovanja,ima klimu koja radi dobro,webasto grejanje i veliki tovarni prostor. Vozimo se putem E120.

Smeštaj:  Privatni pansioni.

Ishrana:  Iz ranca. Poneti vodu shodno svojim potrebama.

Oprema: Planinarske cipele, ferrata set, ranac mali,pojas,kaciga, tri karabinera,dva prusika,gurtna manja,kapa i podkapa,tople rukavice,toplija garderoba,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Lična karata,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023.godinu.

Plan:  Dnevno putovanje do Mostara, gde noćimo. Sutradan prevozom dolazimo do rampe gde ostavljamo prevoz. Mi sa opremom laganim hodom imamo dva sata do početka ferate. Za ovu feratu važi pravilo da je potrebno dobro predhodno iskustvo na feratama. Dosta vertikala, ne uvek dostupnih gazišta iziskuje dosta snage i umeća. Po izlasku iz ferate ima još pola sata do vrha Botin, a od vrha klasičnom stazom do dole. I ovaj deo staze nije uopšte lak, još kad se uzme u obzir da stiže umor. Prepakivanje stvari i povratak u Mostar. Noćenje u Mostaru. U nedelju ako vremenski uslovi dozvole penjemo jo jednu feratu “Armin Gazić”. Ferata se nalazi u blizini grada. Iz pravca Mostara makadamskim putem, pa markiranom stazom  prema Brasini do raskrsca gdje se levo put odvaja za Orlinku. Odavde je 2 sata do ulaza u feratu. Put je markiran. Ferata je visine 200m, dužina 350m sa detaljima težine B i C. Nakon ferate povratak do prevoza. Povratak za Požarevac. Aranžman obuhvata put, putarine, smeštaj dve noći.

Autobiografija organizatora:  Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2400 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj (zvanje stariji alpinista pripravnik) ,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo, sa preko 190 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv,tri vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017, 2019 i 2022.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji su svadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničene širine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, ne poštuju vodiča i njegove odluke, molim da se ne prijavljuju za akciju !!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Alpnista stariji pripravnik

Gorski vodnik Zoran Pavlović

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

ili na mail: pavloviczoran75@gmail.com

fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović