Ferate u Baia de fier, White Wolf

Written by admin on 15. фебруара 2023.. Posted in NASLOVNA

Karpatske planine

06.05.2023.-07.05.2023.godine. Subota – Nedelja

Rumunsko selo Baia de Fier u istoimenoj opštini i okrugu Gorž postalo je turistička atrakcija izgradnjom više via ferrata ruta. Trenutno ih je ukupno 21. Selo se nalazi na 5 km od nacionalnog puta Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu”.  White Wolf ferate, sem na svojim težim delovima, imaju malo veštačkih hvatova/gazišta i sajla je labavija i tanja nego što preporučuje standard za dizajn i konstrukciju via ferata, EN 16869. Ocene ferata su od A (veoma lako) do E (ekstremno teško).

Ferate su besplatne za upotrebu, uz obavezno korišćenje propisane sertifikovane opreme za via feratu (kaciga, pojas, via ferrata set).Ferate se nalaze severno od sela u kanjonu reke Oltet. Vrlo raznovrstan izbor ferata, daje vam izbor da penjete shodno svojim željama i iskustvu.

Polazak: 06.05.2023.godine u 06h,sa kružnog toka u centru grada.

Povratak:   07.05.2023.godine oko 20h na kružni tok u centru grada.

Prevoz: Kombi . Prevozno sredstvo je vrlo udobno za daleka putovanja,ima klimu koja radi dobro,webasto grejanje i veliki tovarni prostor. Vozimo se putem E60.

Smeštaj:  Privatni pansioni.

Ishrana:  Iz ranca. Poneti vodu shodno svojim potrebama.

Oprema: Planinarske cipele, ferrata set, ranac mali,pojas,kaciga, tri karabinera,dva prusika,gurtna manja,kapa i podkapa,tople rukavice,toplija garderoba,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš (najmanje tri meseca pre isteka) ,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023.godinu. Zvanična valuta u Rumuniji, 1euro- 4.95 lei.

Plan: Dnevno putovanje  Požarevac- Turnu Severin- Targu Žiu- Baia de fier. Dolazak u ovo mesto je oko podneva. Priprema za penjanje i upoznavanje učesnika sa pravilima kretanja na feratama. Nakon penjanja odlazimo u privatne pansione gde ćemo prespavati. Sutradan nakon doručka penjanje ferata sve do ručka. Nakon ručka pakovanje stvari i povratak za Srbiju.

Autobiografija organizatora: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2400 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj (zvanje stariji alpinista pripravnik) ,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo, sa preko 190 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv,tri vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017, 2019 i 2022.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji su svadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničene širine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, ne poštuju vodiča i njegove odluke, molim da se ne prijavljuju za akciju !!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Alpnista stariji pripravnik

Gorski vodnik Zoran Pavlović

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

ili na mail: pavloviczoran75@gmail.com

fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović