Ferate u rezervatu Apuseni

Written by admin on 17. фебруара 2023.. Posted in NASLOVNA

Planine Apuseni

14.04.2023.-16.04.2023.godine. Petak – Nedelja

Via ferrata “Casa Zmeului” (Zmajeva kuća)

Ferata je duga oko 220m, pristup do nje 20 minuta, uspon na ferati je 150m, povratak je oko 30 minuta, a za prelazak je potrebno oko 90 minuta. Ferata je težine C i više je za iskusne feretaše. Ima i nekoliko previsa.

Sa vrha ferate pruža se lep pogled na okolinu. Povratak je grebenski, normalnom stazom. Posebne atrakcije na ovoj ferati su pećina na početku ferate, ostaci starog utvrđenja na stenama i viseći most na završnom delu ferate. 

Via ferrata “Mocanita”

Ferata je relativno laka i idealna za početnike. Sa vrha ferate pruža se lep pogled na okolinu i reku koja protiče u podnožju stene. Povratak je grebenski, via normale. Pristup ferati je na 15 minuta, dužina ferate 150m , ostvaruje se uspon od 110m, vreme penjanja je oko sat vremena. Ferata je težine B. 

Via ferrata “Sky Fly” (Nebeski let)

Staza kreće kroz fantastičan kanjon okružen visokim liticama, kroz koji protiče reka Hășdate. Potrebno je oko sat i po vremena pešačenja do početne tačke ferate po terenu koji nije zahtevan i bez većih uspona. Dolazi se do prve kraće, a zatim do druge sajle gde kreće ferata. Staza prolazi kroz atraktivni veliki prerast-pećinu sa visokim svodom, a zatim se posle tog dela „izvlači“ na grebenski deo stene. Silazak je via normale i nije zahtevan. Ferata je C ocene. Dužina ferate je 350m, uspon 220m, potrebno vreme penjanja oko dva sata.

Polazak: 14.04.2023.godine u 22h,sa kružnog toka u centru grada.

Povratak:  16.04.2023.godine oko 23h na kružni tok u centru grada.

Prevoz:   Kombi . Prevozno sredstvo je vrlo udobno za daleka putovanja,ima klimu koja radi dobro,webasto grejanje i veliki tovarni prostor. Vozimo se putem E95.

Smeštaj:  Privatni pansioni.

Ishrana:  Iz ranca. Poneti vodu shodno svojim potrebama.

Oprema: Planinarske cipele, ferrata set, ranac mali,pojas,kaciga, tri karabinera,dva prusika,gurtna manja,kapa i podkapa,tople rukavice,toplija garderoba,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš (najmanje tri meseca pre isteka) ,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023.godinu. Zvanična valuta u Rumuniji, 1euro- 4.95 lei.

Plan:  Noćno putovanje  Požarevac-Oradea preko Kovina, Vršca, prelaz Vatin, Temišvar i Arada. Dolazak u Oradeu u jutarnjim satima. Doručak i obilazak grada. Nakon Oradee putovanje još sat vremena do rezervata Apuseni, gde penjemo prve dve ferate. Nakon penjanja vožnja još sat vremena do Kluža. Smeštaj i noćenje. Večernji obilazak grada. Sutradan vožnja od pola sata do gradića Turda, gde se u neposrednoj blizini nalazi poslednja i najlepša ferata koju ćemo penjati na ovom putu. Nakon penjanja povratak za Srbiju sa usputnim pauzama.

Autobiografija organizatora:  Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2400 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj (zvanje stariji alpinista pripravnik) ,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo, sa preko 190 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv,tri vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017, 2019 i 2022.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji su svadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničene širine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, ne poštuju vodiča i njegove odluke, molim da se ne prijavljuju za akciju !!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Alpnista stariji pripravnik

Gorski vodnik

Zoran Pavlović

telefon za prijave:

063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

ili na mail: pavloviczoran75@gmail.com

fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović