IZVEŠTAJ SA IZVEDENE AKCIJE USPON NA  MALI VUKAN

Homolje se nalazi u istočnom delu Srbije i predstavlja manju geografsku oblast koja pripada Karpatsko-balkanskim planinama i smešteno je u prostoru između Zviške kotline na severu i Žagubičke na jugu. Pravac pružanja zapadno-istočni. Feliks Kanic, etnolog južnih Slovena, је svoja putovanja ovim krajevima poredio sa onima iz  „1001 noći.

Mali Vukan zapravo ima tri vršne tačke praktično iste visine, ali se tačka preko koje vodi markacija obično smatra za najviši vrh, jer je i najbolji vidikovac na čitavom grebenu Vukana.

Čitava staza je vrlo dinamična – naizmenično se smenjuju čistine i šume, pri čemu se prolazi kroz pojaseve vrlo raznovrsnih šumskih zajednica, gde se nekoliko puta tokom kretanja stazom smenjuju četinari i listopadne šume. Ova staza je kvalitetnija i čistija što se tiče rastinja od staze koja ide od izviđačkog doma ka Velikom Vukanu, tako da može poslužiti i kao alternativa za uspon na Veliki Vukan – dužina puta je približno ista. Četinarska šuma na samom Malom Vukanu je izuzetno lepa, a ako se na ovaj vrh popnete po lepom, vedrom danu, uživaćete u nekim od najlepših pogleda koje Homoljske planine mogu da pruže.

Naša planinarska akcija je održana u nedelju, 29 novembra 2015.godine po delimično sunčanom zimskom danu, bez vetra i padavina. Prethodnih dana padao je sneg na planinama i kiša u nižim predelima.Našu avanturu smo započeli od česme Četri lule oko devet časova. Kolona je brojila 25 planinara iz našeg PK Vukan Požarevc.Najmlađi učesnik je 13-godišnja devojčica Sofija Nikolič, a najstariji učesnik je 78-godišnji doktor Tomislav Milosavljević.
mVukan

Stari kolski put ,prekriven lišćem i bez blata,vodi nas kroz šumu do prvog vidikovca gde pravimo manju pauzu i fotografije.Pogled se pruža prema Gornjačkoj klisuri i jugoistočnim stenama Malog Vukana koje često penju alpinisti.Na ovim stenama nalaze se temelji tvrđave Ždrelo, nekadašnje uporište bugarskih velikaša Drmana i Kudelina koji su iz njega krajem XII veka uznemiravali okolne države Kako se sve vise penjemo čistinom zvanom Strmna poljana, sve oko nas je prekriveno snegom i mi imamo osećaj da smo u pravoj zimskoj bajci. Brži od nas su tog dana bili lovci ,čije tragove pratimo u snegu jednim delom uspona. Prema vrhu koračamo prvi i oko 12 časova osvajamo visinu Malog Vukana od 756mnv.
mvukan1

Posle manje pauze započinjemo strm spust kroz smetove  i posle pređenih  50 m. stižemo do nekoliko stotina metara ravne staze kroz četinarsku šumu sve do prevoja. U narednih 200 m spusta, staza se lagano spušta, preko umereno kamenitog terena. Sve bržim hodom stižemo  do manastira Sveta Trojica i prvih kuća sela Ždrelo. Dužina pređene staze tog dana iznosi 8,20 km sa usponom od 731m i spustom od 709m.Učesnici zadovoljni kvalitetno ispunjenim vremenom,a i ja, vodič, s njima.

 

Letica Živanović

mvukan3