Karanfili i Kolate

Written by admin on 1. маја 2022.. Posted in NASLOVNA

Prokletije

Dobra Kolata 2528mnv, Zla Kolata 2534mnv, Ravna Kolata 2556 mnv

Severni vrh 2460mnv, Veliki vrh 2490mnv, Južni vrh 2441mnv

Karanfil Ljuljaševića 2224mnv, Karanfili 2119mnv,Maja Podgojs  2021mnv

25.05.2022.-29.05.2022.godine Četvrtak-Nedelja

Srpske (severne) oblasti Prokletija počinju na Mokroj Gori i Suvoj planini na severoistoku i nastavljaju u blagom luku duž linije Istok – Peć – Dečani – Junik do reke Ribnik na jugoistoku. Zapadna granica je granica Srbije sa Crnom Gorom i Crne Gore sa Albanijom. Oblast obuhvata oko 40 odvojenih planina koje zajedno grade jedan od najvećih Dinarskih masiva. U poređenju sa drugim delovima Dinarskih planina, geološka građa Prokletija je složenija. Prisutni su krečnjaci i dolomiti, dijabaz-rožna formacija, bankoviti i masivni krečnjaci, argilošistipeščari i konglomerati.

Prokletije su u prošlosti različito nazivane: „Beriseldi“, „Severnoalbanski Alpi“, „Alpi na jugu Evrope“, „Crnogorski Alpi“ i dr. [2] Današnji naziv u množini – Prokletije, koji označava veći broj planinskih venaca, prvi je uveo geograf Jovan Cvijić. Istražujući ovu planinsku grupu, on je primetio da ovdašnje srpsko stanovništvo naziva Bogićevicu, Greben, Bjelič, Karanfile i Trojan zajedničkim imenom Prokletije, što znači proklete planine. Ovaj naziv Cvijić je u svojim radovima proširio na čitav planinski venac počev od Skadarskog jezera pa sve do Ibra i Metohije. Naziv je danas prihvaćen u opštoj terminologiji i toponimiji. Albansko stanovništvo Prokletije naziva (alb. Bjeshkët e Nemuna) što u prevodu znači „proklete“ ili „zabranjene“ planine. Naziv Prokletije ima dvostruko etimološko značenje. Ono simbolizuje, ne samo prirodne odlike ovog prostora (krševitost, divljinu, neprohodnost), već i nekadašnje društveno-istorijske prilike koje su bile prisutne na ovom prostoru (lična nesigurnost, anarhija, razne opasnosti i dr.).

Polazak: 25.05.2022.godine u 05:00h.

Povratak:   29.05.2022.godine oko 23h.

Prevoz:   Redovni autobuski prevoz.

Smeštaj:  Privatan smeštaj i planinarski dom(tri noćenja).

Ishrana:  Iz ranca. Poneti vodu shodno svojim potrebama.

Oprema: Planinarske cipele, ranac srednje veličine,pojas,kaciga,dereze,cepin,pet karabinera,tri prusika,spravica,2 gurtne manje,2 gurtne veće, penjačko uže 50m-60m,kapa,toplija garderoba,štapovi za hodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš ili lična karta,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2022.godinu.

Plan:  Dnevno putovanje kroz Srbiju i Crnu Goru. Dolazak u Plav u popodnevnim časovima. Dalje idemo ka Vusanju,gde ste smeštamo u privatnim Bungalovima. Večernje druženje u kampu. Sutradan u 06h krećemo na stazu sa ciljem da popnemo sve tri Kolate. Jako zahtevna tura i traži dobru kondiciju i stabilnu psihu. Staza je duga 26km sa 1980m uspona. Većim delom povratak istom stazom. Povratak u kamp i noćenje. Trećeg dana u 06h krećemo u Grebajsku dolinu, odakle penjemo tri karanfila (Severni,Veliki i Južni). Uspon i silazak kroz Krošnjina vrata. Staza je jako zahtevna i traži odlično psiho fizičke sposobnosti. Duga je 17km sa 1600m uspona. Većim delom staza u usponu i silasku se preklapa. Povratak u kamp i noćenje. Poslednjeg dana iz Ropojanske doline penjemo Karanfil Ljuljaševića, Karanfili i Maja Podgojs. Staza je kružna, traži dobru psiho fizičku pripremljenost. Prelazimo 19km sa 1850m uspona. U povratku,  pakovanje stvari i povratak kući. Zvanična valuta plaćanja u Crnoj Gori- Euro.

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2100 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 160 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,dva vrha preko 4000 mnv,dva vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. I 2021. Godine. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Organizator i voidič

Organizator i vodič: Zoran Pavlović

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.com

fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16

Viber: Zoran Pavlović

Akontaciju možete uplatiti na br.tek.rač.             

265-0000000301626-42, Raiffeisen banka-Zoran Pavlović