Kozara 2024.

Written by admin on 26. март 2024.. Posted in NASLOVNA

Od 12.04 – 14.04.2024.god.
Kozara je planina u severozapadnom delu Republike Srpske. Planina Kozara je 1967.god proglašena nacionalnim parkom sa zaštićenim područijima. Smeštena je između reka Une, Sane i Vrbasa, obuhvata 3375 hektara gustih šuma, beskrajnih pašnjaka i valovitih livada po kojima je nazvana „Lepotica Krajine“. Obronci dostižu visinu do 1000metara nadmorskr visine te se posle uspona na najviši vrh Lisine (978mnv) pruža prelep pogled. Ukupna dužina dobro obeleženih staza je oko 300km.
Mrakovica je središnji vrh planine Kozara visok 804 metara, na kome je podignut Memorijalni kompleks Mrakovica u znak sećanja na Kozaračke borce i civilno stanovništvo ovog kraja, stradalo u Drugom svetskom ratu u logorima od Jasenovca do Aušvica.

Polazak: 12.04.2024.godine u 07.00h, spoljni peron autobuske stanice „ MOBI Litas“ Požarevc.
Povratak: 14.04.2024. godine u kasnim večernjim časovima na polaznu tačku
Prevoz: Kombi prevoz od četrnaest mesta
Ishrana: Iz ranca
Smeštaj: Planinarski dom
Oprema: Planinarske cipele, mali ranac, štapovi za hodanje, kamašne, slojevito oblačenje, rukavice, kapa, zaštita od vetra, kiše i sunca, čeona lampa,
prva pomoć, upaljač, šibica, sveća i pištaljka.
Dokumenta: Pasoš važeći (obavezno), zdravstvena knjižica, planinarska knjižica (sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

PROGRAM AKCIJE
Prvi dan:
Okupljanje, najkasnije do 06:45, pakovanje stvari i u 07:00 polazak . Dnevno putovanje kroz Srbiju Hrvatsku i Republiku Srpsku. Požarevac-Beograd-Ruma-Srenska Mitrovica-Batrovci-Slavonski Brod- Gradiška do mesta Kozarac. Biće nekoliko usputnih pauza. Dolazak u planinarski dom, smeštaj i druženje sa domaćinima.

Drugi dan:
Ustajanje, proprema, doručak, i u 08:00 polazak na stazu. Doručak, jaja pržena sa sremušem, daje domaćin i besplatan je. U popodnevnim satima, organizuje se fudbalska utakmica koju igraju isključivo žene.
Polazak na planinarenje je sopstvenim prevozom, od doma do ulaska u stazu, odakle dalje nastavljamo stazom do Kozaračkog kamena (667mnv) i dalje do Mrakovice (804mnv).
Izlazak na Mrakovicu je oko 13:00 kod Spomenika Revolucije na Kozari. Kod spomenika će biti duža puza, možete posetiti muzej. Odigraćemo Kozaračko kolo, pojesti pasulj, uzeti zahvalnice i vratiti se prevozom do doma.
Oko 14:00 povratak u dom Mrakovica, odmor, druženje, spavanjac.
Dužina staze je oko 12 km i ubraja se u srednje lagane staze.
Treći dan:
Treći dan ćemo se posle doručka, pozdraviti sa domaćinima i oko 08:00 krenuti u obilazak vodopada reke Blihe koji se nalazi u blizini Sanskog Mosta, a onda kroz Republiku Srpsku nastaviti putovanje prema Srbiji. Obavezno svraćamo u etno selo „Stanišići“ na večeru. Planirani dolazak u Požarevac je u večernjim časovima.

Cena akcije će zavisiti od broja prijavljenih za ovu lepu avanturu u Bosni i obuhvataće
( prevoz, putarine, smeštaj, smeštaj vozača). Ko neće da nosi hranu, može jesti u domu, ili može kupiti u prodavnici, ili restoranu gde su cene znatno niže nego kod nas. Prijava na viber grupu ili na broj telefona 065-24-00-733. Rezervacija mesta je do 31.03.2024. godine uz obaveznu akontaciju.
Svi učesnici na akciju, učestvuju na sopstvenu odgovornost !!!
Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.
Akcija će se održati u slučaju da ima četrnaest prijavljenih planinara.

Vodič: Draško Najdanović MB 559.