Lazarev Kanjon 2019

Written by admin on 17. септембра 2021.. Posted in NASLOVNA

06. 11. 2021. subota

Organizator i vodič: Draško Najdanović MB. 559

Redovna planirana planinarska aktivnost planinarskog kluba „Vukan“ Požarevac

Kanjon Lazareve reke, poznatiji kao Lazarev kanjon, nalazi se na desetak kilometar od Bora. To je najdublji i najduži kanjon istočne Srbije. Zbog strmosti svojih stenovitih litica, ni dan danas nije potpuno istražen. Kanjon je poznat po mnogobrojnim pećinama i jamama. Najpoznatije su Lazareva pećina (poznata i kao Zlotska), Vernikica i Dubašnička. Ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države, a zbog svoje jedinstvene lepote, kao i bogate flore i faune, predstavlja izazov svim ljubiteljima divljine i netaknute prirode. Međutim, treba imati u vidu da je sam kanjon prilično nepristupačan, i prolazak kroz njega predstavlja pravu avanturu, na trenutke prilično izazonvnu i napornu. Na više mesta potrebno je penjati se preko stena ili spustiti se niz strmu padinu. Može se desiti da naletimo na krdo divokoza kojih u kanjonu ima jako puno.
Lazarev kanjon je bio kanjon sa najviše poskoka u Srbiji, danas ih ima, ali u znatno manjem broju.Treba biti oprezan i pratiti uputstva vodiča. Na nekih tri sata hoda od ulaska u kanjon, nailazi se na raskrsnicu. Levi put vodi u kanjon Demižoka i reke Vej, desni put vodi u kanjon Mikuljske reke i pravo se nakon nekoliko stotina metar izlazi iz kanjona. Kanjon je dužine 9km. i visine između 300 i 500 metara. Usečen je u krečnjački masiv planine Južni Kučaj i kroz njega protiče istoimena reka. Sa svih strana je zaklonjen stenovitim grebenima:

 • Sa juga i jugoistoka uzdiže se Malinik (1087mnv.),
 • Sa severa, Strnjak (720mnv.) i Kornjet (696mnv.) i
 • Sa zapada Pogara (883mnv.) i Mikulja (1022mnv.)
  Litice kanjona su vertikalne i ravne, a na najužem delu širina kanjona iznosi manje od sedam metara.
  Lazarev kanjon, kroz koji protiče istoimena reka, bio je, za vreme Turaka, jedno od najznačajnijih skloništa homoljskih hajduka. Ulazak u ovaj kanjon za hajduke je značio spas, jer se Turci nikada nisu usuđivali da ih slede. Legenda kaže da su, posle bitke na Marici 1371. godine konjanici kneza Lazara došli u ovaj kraj, zadržavši se tu određeno vreme, odakle potiče i ime reke i kanjona. Polazak:U šest sati sa kružnog toka u Požarevcu. Obavezno doći malo ranije da bi se krenulo na vreme.
  Putovanje auto putem, Požarevac, Petrovac, Žagubica, Brestovac, Zlot do Lazareve pećine. Oprema: Planinarska oprema primerena vremenskim uslovima. Planinarske cipele su obavezne. Svaki planinar je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2021. godinu. Hrana i voda: Iz ranca. Na povratku za Požarevac svratićemo u neki od restorana pre Paraćina. Poneti dovoljno vode, prema potrebi. Cena: Za popunjen veliki kombi od četrnaest mesta, cena je 1650 dinara, a za mali kombi 2300 dinara
  U cenu je uračunat, prevoz, dnevnica i hrana za vozača. Prijava:Uz akontaciju od 1000 kod Draška Najdanovića na telefon (069-85-25-836)
  ili na sastancima P.K. Vukan utorkom od 19 časova. Prijave se primaju do
 1. novembra. Prijava bez akontacije, neće moći da se izvrši. U slučaju odustajanja od akcije, obavezno naći zamenu, u protivnom, akontacija se ne vraća. Plan:
  06:00 – polazak sa kružnog toka u Požarevcu. Usputna pauza od pola sata.
  09:00 – dolazak do Lazareve pećine. Obilazak pećine, ako je otvorena. Cena ulaznice je oko trista dinara.
  10:00 – polazak kroz kanjon. Na izlasku iz kanjona, pauza petnaest minuta.
  12:30 – kod putokaza skrećemo desno u kanjon reke Mikulj.
  15:30 – dolazak na vidikovac Kovej. Pauza 15 minuta.
  17:30 – kraj pešačenja kod pećine, odakle smo krenuli.
  18:00 – polazak za Požarevac.
  22:00 – dolazak u Požarevac. Program putovanja i uspona su orijentacioni; organizator zadržava pravo izmene plana u slučaju nepredviđenih okolnosti. Učesnici idu na sopstvenu odgovornost, uz srtogo pridržavanje Pravilnika o bezbednosti i izvođenju planinarskih aktivnosti PSS-a.
  https://pss.rs/wp-content/uploads/2017/09/P120-Bezbedno-izvodjenje-planinar.-akcija.pdf