MAGANIK

Written by admin on 30. април 2024.. Posted in NASLOVNA, Некатегоризовано

Trešteni vrh 1980 mnv, Međeđi vrh 2139 mnv

17.-19.05.2024.godine. Petak-Nedelja

Maganik je planina u Crnoj Gori. Nalazi se u središnjem dijelu države, oko 30 km istočno od Nikšića, prema kanjonu Morače te sjeverno od Podgorice. Radi se o vrlo razvedenom planinskom prostoru, s brojnim vrhovima uglavnom povezanim prijevojima i sedlima, a nekada vertikalnim i čak nepristupačnim stijenama. Takve su stijene koje s istoka i sjevera okružuju najviši Međeđi vrh (2139 m), koji je na istoku masiva i u pravcu Mrtvičkih greda i istoimenog kanjona. Drugi po visini je Petrov vrh sa 2124 m nadmorske visine.
Maganik je uglavnom izgrađen od vapnenaca. Okružen je rijekama Zetom, Moračom i  Mrtvicom. Rijeka Mrtvica se kanjonski i desnom obalom duboko usijeca u okomite stijene Maganika. Na zapadu i jugozapadu planine nalaze se prostrane šume, gdje je posebno karakterističan plato visoravni Štitovo s kopovima rudnika boksita.

Skulpture od kamena na Maganiku

Polazak: 17.05.2024.godine u 23:00h,sa kružnog toka u centru grada.

Povratak:   19.05.2024.godine oko 21h na kružni tok u centru grada.

Prevoz:  Kombi. Prevozno sredstvo je vrlo udobno za daleka putovanja,ima klimu koja radi dobro,webasto grejanje i veliki tovarni prostor. Vozimo se putem E75

Smeštaj: Katun kod Bulatovića.

Ishrana:  Iz ranca, a može i  kupovinom usput u prodavnicama i restoranima.

Oprema: Planinarske cipele, ranac srednje veličine, vreća, ferata set, kaciga,pojas,kapa,toplija garderoba,štapovi za hodanje,kamašne,kaciga,pojas ferata set,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć, ziherne, rezervne pertle,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Lična karta, zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2024.godinu.

Plan:  Prepodnevno putovanje do Međurečja i dalje ka domu Đatlo. Jedan deo do doma idemo pešaka. Podizanje kampa, odmor i noćenje. Sutradan u ranim jutarnjim časovima krećemo ka Treštenom vrhu.  Za Trešteni vrh kažu da je najbolje razvijena kraška erozija na teritoriji Crne Gore. Ima mnogo kamenih lavirinata, terasa, sipara, polica, jama, škrapina…. Dočeka Vas vrh sa više stotina kamenih skulptura. Na njemu se nalazi najdublja jama u Crnoj Gori, a to je Željezna jama duboka 162m. Teško je i opisati ovakvu stazu. Na jednom delu je postavljena i sajla. Staza je duga 16km sa 1050m uspona. Povratak istim putem u kamp. Na stazi treba imati najmanje 2l vode. Poslednjeg dana penjemo najviši vrh Maganika. U ranim jutarnjim časovima napuštamo kamp i krećemo se ka vrhu, a do njega stižemo za tri sata. Prolazimo pored mesta gde je JAT imao jednu od nesreća, kada se korveta sa 40 ljudi zakucala u jedan od vrhova Babini zubovi. Delovi aviona su još uvek vidljivi. Staza je duga 12km sa 950m uspona. Vraćamo se istim putem do doma. Možemo i kružnom stazom koja je duža i napornija. Silazak do kombija i povratak za Srbiju.         

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2100 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 160 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,dva vrha preko 4000 mnv,dva vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan od strane Planinarskog saveza Srbije 2017.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji su svadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničene širine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, ne poštuju vodiča i njegove odluke, molim da se ne prijavljuju za akciju !!!

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan

Organizator i vodič:

Alpinista stariji pripravnik

Zoran Pavlović

telefon za prijave:

063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.com

265-0000000301626-42, Raiffeisen banka-Zoran Pavlović