Maglić

Written by admin on 1. августа 2022.. Posted in NASLOVNA

07. – 08. 09. oktobar 2022. godine.

Maglić je dinarska planina koja se nalazi između Bosne i Hercegovine (Republika Srpska) i Crne Gore. Najviši vrh ove planine je Veliki Vitao (2396m) i nalazi se u Crnoj Gori, a najviši vrh Bosne i Hercegovine je takođe Maglić sa visinom od (2386m). Planina se nalazi na oko dvadeset kilometar jugozapadno od Foče uz samu granicu BiH i Crne Gore.Sa zapadne strane, protiče reka Sutjeska, na jugozapadu je planina Volujak, na severoistoku su joj reke Drina i Piva, a na jugoistoku planina Bioč. Gornja šumska granica je na oko 1600m, a iznd su pašnjaci, grebeni i visoravni. Najpoznatije visiravni su Vučevo, Rujevac, Snježnica, Prijevor i Mratinjska gora. Na Magliću se nalazi i Perućica najveća prašuma u Evropi i veliki cirk Urdeni dolovi sa Trnovačkim jezerom na 1517mnv. Podnožje planine i sve padine su bogate vodom sa mnogo izvora. Najbodatiji je Carev do koji nikada ne presušuje.

Program akcije:
Petak, 07. oktobra 2022. godine

– polazak 06:00 časova sa kružnog toka u centru Požarevca. Imaćemo nekoliko usputnih pauza.
– vožnja je dnevna preko Kragujevca, Čačka, Užica, Višegrada, gde se zadržavamo dva sata, zatim nastavljamo preko Goražda i Foče do Tjentišta. U po podnevnim satima dolazak kod domaćina, smešanje u sobe i slobodno po podne. Smeštaj je u Foči. Putovaćemo kombi prevozom (8+1) ili (12+1). Maršuta je D9800 ili D6900.

Subota 08. oktobar 2022.

 • Ustajanje u 05:00 časova, doručak i priprema za pešačenje
  Polazak iz smeštaja je u 06:00. Vožnja je preko Tjentišta (560mnv), do visoravni „Prijevor“ (makadamskim putem 24km). Zaustavljanje na Dragoš sedli (1275mnv) – obilazak vidikovca sa kojeg se najbolje vidi vodopad Skakavac visine (70m) na reci Perućici. Sa Prijevora (1680mnv) kreće uspon. Nakon približno tri sata je izlazak na najviši vrh u Bosni i Hercegovini. Zadržavanje na vrhu oko trideset minuta.
  Dužina staze prilikom uspona je oko 3 km, a visinska razlika 700m.
  Učesnici koji ne žele da idu na vrh Maglić, mogu se prošetati do Trnovačkog jezera (5km) gde će sačekati grupu koja ide na uspon. Postoji mogućnost da nam stvari prenesu konji do jezera, to je dodatni trošak.
  Povratak sa vrha je preko Carevog Dola do Trnovačkog jezera(1525 mnv), gde podižemo logor, i družimo se do kasno u noć.
  Od vrha do Trnovačkog jezera ima 11km, i oko tri sata i trideset minuta hodanja, a od Trnovačkog jezera do Prijevora (5) km, manje od dva sata hodanja.
  nedelja 09. oktobar 2021. godine
  Ustajanje nije precizirano.
  Posle doručka pakovanje logora i polazak peške do Prijevora sa svom opremom ili da nam konji opet prenesu, gde nas čeka prevoz koji nas vraća do smeštaja, pakujemo stvari u automobile , malo odmorimo, pozdravimo sa domaćinima i krećemo nazad za Srbiju.
  Oprema: Planinarska, visokogorska (Planinarske cipele, šlem, (pojas i dva karabinera ko smatra da će mu trebati), štapovi, kamašne,kapa, rukavice obavezno jer ćemo se držati za sajlu i stenu, kabanica, rezervna presvlaka, čeona lampa, pribor za higijenu, zaštita od sunca i insekata, šator, vreća za spavanje, podloška, pribor za jelo i primus.
  Ishrana: Iz ranca dok ne siđemo na jezero gde ćemo sami previti ručak i večeru. Poneti po želji
  Troškovi: Cena ove planinarske akcuje će se formirati prema broju prijavljenih učesnika i biće saopštena svakom ko je zainteresovan. Ulaz u nacionalni park ( na dva mesta)i prevoz tereta konjima do jezera, plaćamo na licu mesta.

Prijave bez akontacije su ne važeće. U slučaju odustajanja od putovanja, obavezno se mora naći zamena, u protivnom akontacija se ne vraća. Prijavljivanje sa akontacijom od 6000 dinara je obavezno zbog sigurnostii traje do 25.septembra 2022. godine.
Informacije i prijave: telefonom, ili na sastancima P.K. Vukana, utorkom od 20 časova.
Uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša ili lične karte, datum rođenja, broj planonarske knjižice sa plaćenom članarinom za 2022. godinu i naziv kluba čiji ste član
Važne napomene: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; Vodič i organizator akcije, zadržava pravo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Vodič i organizator: Draško Najdanović; tel: 065/24-00-733; MB 559 UIAA