Mojsijeva Gora

Written by admin on 20. јуна 2023.. Posted in NASLOVNA


Sinajska gora ( Mojsijeva gora) je planina na južnom delu Sinajskog poluostrva u Egiptu, sa najvišim vrhom od 2.285 m. Poznata je u jevrejskojhrišćanskoj i muslimanskoj tradiciji kao mesto gde je Mojsije primio Deset zapovesti.

Po biblijskom predanju tu u pustinji su Jevreji i Mojsije proveli 40 godina lutajući iz egipatskog ropstva, tražeći obećanu zemlju Hanan. Na Sinaju su ljudi preko Mojsija dobili Deset Božijih zapovesti.

Sinajskoj pustinji na mestu gde se Mojsiju javio Gospod  (oko 1400 godine pre Hrista), 330. godine carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, podigla je kapelu posvećenu Bogorodici. Kasnijom dogradnjom je nastao najstariji hrišćanski manastir Svete Katarine, koji se nalazi na jugu Sinajskog poluostrva.

Sinajska planina (Gora)

Mount Moses 2285 mnv

19.02.2024.-29.02.2024.god Ponedeljak-Četvrtak

Polazak: 19.02.2024. godine sa aerodrome Nikola Tesla u Beogradu.

Plan puta: 

              1.dan-Let Beograd- Kairo.

               2.dan-Sletanje na međunarodni aerodrom u Kairu. Transfer do hotela. Nakon ručka transfer do piramida u Gizi. Obilazak lokaliteta. U večernjim časovima povratak u Kairo.

            3.dan- Slobodan dan u Kairu za razgledanje.

            4.dan- Avio let iz Kaira za Šarm el Šeik. Transfer do hotela. Slobodan ostatak dana.

          5.dan- Slobodan dan do pridveče. Uveče polazak mini busem ka manastiru Svete Katarine, najstariji hrišćanski manastir na svetu(1. vek). 

​6.dan-U ranim jutarnjim časovima,polazak ka vrhu(opciono oko 02h).Teren je kamenit i stenovit. Uspon na vrh visok 2285 mnv, gde je Mojsije primio deset božjih. Zadržavanje na vrhu dva sata. Nakon kupovine suvenira povratak u Šarm el šeik.

         7.dan-  Šarm el šeik, slobodno

         8.dan- Šarm el šeik, slobodno

         9.dan-  Šarm el šeik, slobodno  

        10.dan- Let Šarm el Šeik- Kairo. Slobodan dan u Kairu.

        11.dan- Let Kairo- Beograd                                                                              

Prevoz: avio,mini bus,džipovi. Letimo trasom E1290. Let Beograd- Kairo biće najverovatnije sa jednim presedanjem,što zavisi od ponude karata. Obavezna viza i osiguranje koje treba izvaditi na vreme.

Ishrana:  U sopstvenoj režiji.

Smeštaj: Hoteli,moteli,hosteli.

Oprema: Planinarske cipele za visokogorske uspone,mali ranac,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,rezervna presvlaka(vise komada)astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Pasoš (minimum šest meseci pre isteka u odnosu na datum povratka),zdrastvena knjižica,planinarska knjižica(sa plaćenom članarinom za tekuću godinu).

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2100 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Veliko visokogorsko iskustvo,sa preko 160 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv,tri vrha preko 5000mnv  i jedan vrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan  od strane Planinarskog saveza Srbije 2017, 2019 i 2022.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su da ponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da se deklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju na sopstvenu odgovornost!!!

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji su svadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničene širine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, ne poštuju vodiča i njegove odluke, molim da se ne prijavljuju za akciju !!!

Akcija se izvodi po pravilniku o bezbednosti u izvođenju planinarskih aktivnosti.

Lepo vreme i dobro druženje i planinarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Organizator i vodič: Zoran Pavlović

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.com

fb: https://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16