Pohod na Pjenovac,

Written by admin on 1. јануара 2023.. Posted in NASLOVNA

Javor planina Debelo brdo

04.-05.02.2023. Subota-Nedelja

Javor je dominantni planinski masiv koji se proteže u istočnim dijelovima Bosne. To je preko 30 km duga i oko 15 km široka planina na razvođu Bosne i Drine u istočnoj Bosni. Pruža se u dinarskom smjeru između potoka Varošnice i Repušnicena sjeverozapadu, potoka Štedrića i udoline Podžeplje na jugoistoku, Studenog Jadra, Drinjače i njene pritoke Tišće na sjeveroistoku i rječice Stupčanica i Žepa najugozapadu.U sjeverozapadnom dijelu najviši su vrhovi Debelo brdo (1309 m), Javorovo brdo (1344 m) i Igrište (1406 m), a u sjeveroistonom Strug (1343 m) i Vranji kamen (1313 m); u jugoistočnom dijelu diže se najviši vrh cijelog masiva Veliki Žep (1537 m).

Administrativno se nalazi na prostoru općina:Srebrenica,Han Pijesak,Vlasenicai Kladanj. Han Pijesak se praktično nalazi u podnožju ove planine na 1000-1100 metara nadmorske visine.Geološki je heterogena. Veći dio planine građen je od krednih vapnenaca, vapnenačkih škriljevaca i lapora, a manji od jurskih vapnenaca, lapora, pješčenjaka, škriljevaca i konglomerata. Vapnenci dominiraju središnjim dijelom planine,pješčenjaci, rožnjaci i glinenci (glinci) južnim i jugozapadnim, a vapnenci-rožnjacisjevernim i sjeveroistočnim.Zbog iskorištavanja bujne crnogorične i listopadne šume bila je sagrađenaželjeznička pruga Zavidovići – Han Pijesak – Kusače.Preko Javorka vodi cesta Sarajevo-Vlasenica-Zvornik, a njegovim sjeveroistočnimpodnožjem cesta Vlasenica-Srebrenica.U selu Žepa, u dolini istoimene rijeke, nalazi se stari kameni most, poznat po pripovijetki Ive Andrića.

Polazak: 04.02.2023.godine u 09:00h,sa kružnog toka u centru grada.

Povratak: 05.02.2023.godine oko 20h na kružni tok u centru grada.

Prevoz: Kombi . Prevozno sredstvo je vrlo udobno za daleka putovanja,ima klimu koja radi dobro,webasto grejanje i veliki tovarni prostor. Vozimo se putemD5800

Smeštaj: Privatni apartmani Is

hrana: Iz ranca. Poneti vodu shodno svojim potrebama. Organizator je obezbedio besplatan ručak na dan akcije.

Oprema: Planinarske cipele, ranac male veličine,kapa,toplija garderoba,štapovi zahodanje,kamašne,slojevito oblačenje,zaštita od vetra,kiše i sunca,astro folija,čeona lampa,prva pomoć,sveća,šibica,upaljač i pištaljka.

Dokumenta: Lična karta,zdrastvena knjižica,planinarska knjižica sa plaćenom članarinom za 2023.godinu.

Plan: Putovanje na relaciji Požarevac-Beograd-Loznica-Mali Zvornik-Vlasenica. Susret sa domaćinima akcije u Vlasenici. Smeštaj u privatnim apartmanima. Večernje druženje sa ostalim planinarima u motelu M, koje organizuje domaćini. Planinari Acer Vlasenica. Dodela zahvalnica klubovima koji učestvuju, sve to uz večeru i živu muziku. Sledećeg jutra prevozom idemo do pećine, gde je start akcijeu 09:30h. Penjanje najlepšim predelima planine Javor i tako do manastira Pjenovac. Staza je duga 16km sa 650m uspona. Spada u lakše staze. Kondiciono 3/10, Tehnički 3/10.

Autobiografija vodiča: Vodič velikog broja akcija u p.k. Vukan od 2011.godine.Više od 2400 planinara je uzelo učešće na akcijama,od čega su nekoliko organizovane velikim autobusima.Završen i letnji i zimski alpinistički tečaj,kurs planinarske orjentacije,kao i školu za vodiče 3.kategorije i 2.kategorije kao i za vodiče za vođenje via ferrata(po međunarodnim standardima).Velikovisokogorsko iskustvo,sa preko 160 vrhova ispenjanih preko 2000 mnv,kao i nekoliko preko 3000 mnv,tri vrha preko 4000 mnv,tri vrha preko 5000mnv i jedanvrh preko 6000 mnv….Prvi organizator iz pk Vukana koji je organizovao akciju na Himalajima. Sportista Braničevskog okruga za 2017. i 2021. godine. Kategorisan od strane Planinarskog saveza Srbije 2017, 2019 i 2022.godine u sportistu nacionalnog ranga.

Svi učesnici,koji su hronični bolesnici,dužni su daponesu lekove na akciju,a prilikom prijave ,da sedeklarišu!!!

Svi učesnici na akciji,učestvuju nasopstvenu odgovornost!!!

Oni koji nisu spremni na kompromis, oni koji susvadljivi, oni koji nemaju timski duh ili su ograničeneširine pogleda, ne poštuju načela planinarenja, nepoštuju vodiča i njegove odluke, molim da se neprijavljuju za akciju !!!

Akcija se izvodi po pravilniku obezbednosti u izvođenju planinarskihaktivnosti.Lepo vreme i dobro druženje iplaninarenje,želi vam planinarski vodič Zoran Pavlović i Planinarski klub Vukan!

Organizator Gorski vodnik Zoran Pavlović

telefon za prijave: 063/83 84 888 i 060/ 0 556 536

mail: pavloviczoran75@gmail.comfb: htps://www.facebook.com/zoran.pavlovic.16