Razdeljnjaja 6148 mnv

Pavlović Zoran je 10.jula 2017.godine,prvi put u istoriji Vukana poveo ekspediciju na Himalaje,masiv Pamir. Pokušaj penjanja vrha peak Lenin 7134 mnv,što bi ujedno bio,u slučaju uspešnog penjanja i najviši vrh ispenjan od strane planinara Vukana. Ekspediciju je trebalo da sačinjavaju tri planinara,ali je usled teže povrede jednog planinara pred sam put,otišla dvojica,a među njima i naš organizator i vodič Zoran Pavlović.

Usled spleta raznih okolnosti na terenu,ka vrhu je krenuo naš  Zoran, sam,prvo ka kampu 1 na 4600mnv. Nakon dobre aklimatizacije(peak Juhina 5930 mnv) i par dana provedenih u kampu 1,sam je krenuo i ka kampu 2 na 5400mnv. Ova trasa je tehnički najteža i najzahtevnija,a pogotovo rizična ako se ide sam,jer to podrazumeva hodanje bez naveze.

Cela trasa je ustvari po glečeru Lenjin i obiluje ogromnim ledničkim pukotinama,a u podnožju samog vrha odakle svakodnevno lavine ugrožavaju život. Uspešno je prešao i ovu deonicu sa puno rizika i ulogorio se u kampu 2. Čekajući pogodan trenutak za nastavak penjanja ka vrhu, naš Zoran je u kampu 2 zaradio dijareju. Pokušavajući  lekovima da sanira problem,nakon dva dana shvatio je ,da mu je put ka vrhu ugrožen! Shvativši da mu je zdravlje narušeno i da svaki naredni korak može biti poguban po njega,noć pred nastavak, donosi odluku,da pokuša sa malim rancem sa bolovima krene ka kampu 3 i vrhu Razdeljnjaja.

Odluka je skroz bila ispravna jer u slučaju saniranja dijareje,izvršio bi  bar aklimatizaciju. Nadomak prevoja gde se odvaja staza ka kampu 3 na 6100 mnv i vrhu Razdeljanjaja,odlučuje se da pođe ka vrhu. U slučaju loše situacije sa dijarejom,imao bi bar vrh preko 6000m. Nakon prevoja gde se razdvajaju staze za kamp 3 i Razdeljnjaju, na vrh islazi nakon 20 minuta

 

. Vidi kamp 3, treba malo sići do njega,odlučuje da ne ide do njega,jer se plaši da neće imati snage da se vrati do kampa 2,gde ga je čekao njegov šator.  Vraća se u kamp 2, i još dva dana lekovima pokušava da sanira dijareju.Nakon dva dana,shvata da nije pametno ići dalje,sobzirom da probleme nije sanirao! Odlučuje da siđe dole, dok je još u mogućnosti da hoda. Nakon iscrpljujućeg silaska najopasnijom trasom, u večenjim časovima dočepao se kampa 2, gde mu je dr Ailan pružio pomoć. Nakon još dva dana,sam je sišao do baznog kampa, završivši ovu prvu odiseju. Nakon pregledanih snimaka i očevidaca koji su potvrdili da su ga videli na vrhu Razdeljnjaja od strane alpinističke organizacije Kirgistana i ruske agencije koja pruža logistiku prilikom uspona, dobija sertifikat za vrh Razdeljnjaju 6148 mnv. Ekspedicija je završena 4. Avgusta, sletanjem na aerodrom u Beograd i dolaskom u Požarevac.