Romanija

Written by admin on 15. априла 2021.. Posted in NASLOVNA

od 21. do 23. maja 2021. godine

P.K. „Vukan“ organizuje odlazak na planinu Romaniju

Obilazak više lokaliteta

Polazak: 21.05.2021.godine u 06.00h sa kružnok toka u centru Požarevca
Povratak: 23.05.2021. god. u večernjim časovima na polaznu tačku
Prevoz: privatni automobili
Ishrana: poneti samo za putovanje, na ovoj akciji je organizovan polupansion
Smeštaj: Planinarski dom na „Stajni“

Program akcije:
Petak, 25. jun 2021. godine

– polazak 06:00 časova sa kružnog toka u centru Požarevca, ostatak grupe nam se priključuje usput, do Šapca moramo biti svi u grupi odakle dalje nastavljamo zajedno. Imaćemo nekoliko usputnih pauza.
– vožnja je dnevna preko Beograda, Šapca, Loznice, Zvornika, Milića, Vlasenice, Han Pjeska, Sokolca i Pala. Dolazak do doma. Smeštanje u dom, ručak i večera su u domu, to nam domaćin obezbeđuje i slobodno vreme za posetu Sarajevu.

Subota 26. jun 2021.

  • Ustajanje u 06:00 časova, priprema za određene aktivnosto toga dana, doručak i kafa negde usput.
    Prva aktivnost ovoga dana će biti odlazak o obilazak „Orlovače“ ili „Orlove pećine“ koja je istražena samo 2,5km i ima svoje stalne stanovnike slepe miševe. U pećini su pronađene i kosti pećinskog medveda čija je starost procenjena na preko16 000 godina. Pronađeni su još neki vrlo zanimljivi arheološki detalji kao što je sekira i fragmenti keramike stari od 2500 – 3500 godina. Izuzetno je lepa, bogata ukrasima i treba je videti. Potrebno vreme za ovu aktivnos je oko jedan sat.
    Druga aktivnost je odlazak na via feratu „Sokolov put“. Za ovaj poduhvat učesnici moraju imati opremu, a u koliko je nemaju, mogu je iznajmiti na licu mesta. Posle ovoga izlazimo na vrh Crvenih stena gde se zadržavamo oko pola sata. Sledi povratak u dom na ručak oko 16 sati. Slobodno vreme za obilazak Pala i Sarajeva.

nedelja 27. jun 2021. godine
Polazak je u 06:00 , ko pije jutarnju kafu, mora ustati ranije
Ovoga dana odlazimo do Novakove pećine koja se nalazi na lokalitetu Careve Vode, na teritoriji opštine Pale, grad Istočno Sarajevo. Pećina se nalazi na visini 1515mnv. na planini Romaniji. Ispod pećine se nalazi selo Ćemanovići i zaseok Careve Vode koji je poznat po istoimenim izvorima koji čine najpoznatije vrelo u širem pojasu Romanije i gde je nekada prolazio Carigradski drum. Pećina je dobila ime po junaku Starini Novaku, istorijskoj ličnosti iz druge polovine 16. veka, koji se zbog proklete Jerine odmetnuo u hajduke. Zadržavanje oko pola sata, a onda odlazimo do devojačkih stene i tu se kratko zadržavamo. Silazak u dom, priprema i u 15 sati povratak za Srbiju.

Oprema: Planinarska, visokogorska (Planinarske cipele, šlem, pojas, ferata set, ko ima, ko nema može iznajmiti , štapovi (planinarski), kamašne,kapa, rukavice obavezno jer ćemo se držati za sajlu i stenu, kabanica, rezervna presvlaka, čeona lampa, pribor za ličnu higijenu, zaštita od sunca, vetra i insekata.
Ishrana: Ručak i večera su obezbeđeni u domu, doručak može uz dogovor.
Troškovi: 40€ (dva noćenja, dva ručka, dve večere i ulaz u pećinu). Cena prevoza se utvrđuje sa vozačem automobila sa kojim se vozite. U troškove nije uračunato iznajmljivanje opreme za feratu koja je 25€.

Prijave bez akontacije su ne važeće. U slučaju odustajanja od putovanja, naći zamenu, u protivnom akontacija se ne vraća . Cena je formirana na bazi 12 putnika (tri automobila), a može biti i više.Prijavljivanje sa akontacijom od 40 € je do 10.05.2021. godine.

Informacije i prijave: telefonom,
Uz prijavu dostaviti broj telefona, broj pasoša ili lične karte, datum rođenja, broj planonarske knjižice sa plaćenom članarinom za 2021. godinu i naziv kluba čiji ste član
Važne napomene: svaki učesnik akcije učestvuje na sopstvenu odgovornost; Vodič i organizator akcije, zadržava prevo izmene programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.
Vodič i organizator: Draško Najdanović; tel: 065/24-00-733; MB 559 UIAA