Alpinizam

 

 

 

apinizam3

Alpinistički odsek Vukan oformljen je kao sekcija 1999. godine. Sekciju su činili uglavnom početnici koji nisu znali mnogo o alpinizmu ali sa željom da se njime bave. Dolaskom Alekse Srdanova i Novice Jovanovića, 2000. godine, sekcija postaje odsek u kome započinje oživljavanje alpinizma koji je od 1996. godine bio zapostavljen. Velikom zaslugom rada članova AOV, alpinizam se vraća u Planinarski Savez Srbije. Slede brojne akcije i školovanja novih kadrova, među kojima su Dejan Likar, Bojan Trailović, Vladan Rajčić, Darko Janošević, Nenad Lazarević i drugi. Danas odsek čini nekoliko pripravnika, koji redovno obavljaju svoje alpinističke aktivnosti u Srbiji i šire.

Alpinizam1   „Alpinizam predstavlja najviši stepen dostignuća u planinarstvu. Odražava borbu čoveka sa prirodom u          predelima gde najčešće nema publike, bodrenja i aplauza. Za kretanje se uglavnom ne  koriste klasični planinarski  putevi već se uspon na planinske vrhove vrši po strmim, teško pristupačnim i slobodnim stenama u različitim  smerovima. Ovde je potrebna stalna i visoka fizička i psihička kondicija, veliko iskustvo, poznavanje tehnike  penjanja i niz drugih faktora neophodnih za sigurno savladavanje prepreka. Usponi se odvijaju u svim godišnjim  dobima pa vremenski uslovi često mogu biti surovi (stene okovane ledom, izuzetno niske temperature, velika  nadmorska visina…). U ovoj, ponekad surovoj borbi, primarni osećaj je doživljaj apsolutne slobode pri čemu se na  najbolji način spoznaje vrednost života i radost uživanja u njemu.“

Alpinistički odsek godišnje održi dva alpinistička tečaja – zimski i letnji, na kojima se obradjuju teme poput  istorije alpinizma, etike, opreme, opasnosti u planini, pripreme za uspon, ocenjivanja smeri, meteorologije,  bivakovanja, opreme, fiziologije, treninga, ishrane, orijentacije, kretanja, prve pomoći i drugih teorijskih tema, kao  i veliki broj praktičnih.

Više informacija možete dobiti kod instruktora alpinizma Alekse Srdanova na e-mail: aleksa.srdanov@gmail.com, kao i kod načelnika odseka Ane Stojanović aniasb86@gmail.com.